SMAK feirer 5-årsjubileum

Året SMAK nordnorsk matfestival står nok en gang klar til å servere deg det aller beste Nord-Norge har å by på. 

Festivalsjef Petter Markussen vil at flere skal spise tang.

Det er i år fem år siden SMAK ble arrangert første gang. Festivalsjef Petter Markussen mimrer tilbake til oppstarten.

– Vi hadde en drøm om at SMAK skulle samle og begeistre, men det har gått over all forventning. Da vi begynte å planlegge festivalen, så vi for oss mellom 10.000-15.000 besøkende, men det viser seg at vi var for beskjeden. Det er helt utrolig at vi de siste årene har samlet over 70.000. Det viser at folk setter utrolig stor pris på mat og det som er rundt, sier Markussen.

I år er det tre temaer som danner grunnlaget for det omfattende festivalprogrammet: Matvett, vegetarmat og det innovative arktiske sjømatkjøkkenet.

Små og store, gamle og unge, finner noe de liker på SMAK nordnorsk matfestival.

Årets festival går av stabelen i uke 38 med størst trykk fredag og lørdag 22. og 23. september.

Kast mindre mat

– Vi ønsker å synliggjøre bruken av mat, selv om den har gått ut på dato og selv om den ikke ser helt perfekt ut. Selv om en grønnsak har en annen fasong enn den ”perfekte”, så er smaken og råvaren like god. Det kastes for mye mat, og vi ønsker å bidra til å redusere at så mye mat havner i søpla, sier Markussen.

– Hva er ditt beste tips for å redusere matsvinn?

– Det er utrolig mye god smak som går tapt når folk kaster rekeskallene etter at de har spist reker. Det er enkelt å koke skallene og lage en base for supper og sauser. På den måten utnytter man ressursene som man har betalt for, sier Petter Markussen, populært kalt Petter Kokk. Han oppfordrer også folk til å bruke stilker på grønnsaker som blomkål og brokkoli.

– Kutt opp og bruk for eksempel i wok.

Grønt er skjønt

Vegetarmat er en annen sterk trend for tiden, og mange er opptatt av å spise mindre kjøtt.

– Det er kommet utrolig mange gode vegetarprodukter, som åpner opp for mer enn tidligere. Før var det stekte eller kokte grønnsaker med saus, nå kan man lage fullstendige retter som inkluderer proteiner, sier Markussen.

Ukjent mat fra havet

Som en nordnorsk matfestival er mat fra havet selvsagt. SMAK ønsker å vise fram det innovative arktiske kjøkkenet.

– Vi ønsker å vise fram noe nytt, og bruke de ressursene vi har i havet, de som bare ligger der og som vi ikke bruker i dag.

Disse tre temaene vil vises i foredrag, workshops og på maten som serveres. Men det er likevel folkefesten som festivalsjefen gleder seg mest til:

– SMAK vil begeistre folk og vise fram det flotte vi i Nord-Norge har å by på, det være seg både råvarer og produsenter, sier Petter Kokk.

I tillegg til festivalgaten, serveres det daglig frokost og middager i en lavvo på Stortorget. Programmet byr også på matkurs, andre spesielle eventer og flere barneaktiviteter. Det store høydepunktet er også i år ”Det nordnorske måltid”.

– Det er et skikkelig festmåltid med kun nordnorske råvarer. Her får ungdom som lærer kokke- og servitørfaget være sammen med de store profilerte nordnorske kokkene. Det er fantastisk å se den gleden og entusiasmen de får med å lage mat og servere på så høyt nivå til så mange mennesker.

Et mer detaljert festivalprogram slippes i august. Klikk interessert eller skal på vårt Facebook-event, så får du vite først.

gnist - web som funkler