SMAK feirer 5-årsjubileum

Året SMAK nordnorsk matfestival står nok en gang klar til å servere deg det aller beste Nord-Norge har å by på. 

Festivalsjef Petter Markussen vil at flere skal spise tang.

Det er i år fem år siden SMAK ble arrangert første gang. Festivalsjef Petter Markussen mimrer tilbake til oppstarten.

– Vi hadde en drøm om at SMAK skulle samle og begeistre, men det har gått over all forventning. Da vi begynte å planlegge festivalen, så vi for oss mellom 10.000-15.000 besøkende, men det viser seg at vi var for beskjeden. Det er helt utrolig at vi de siste årene har samlet over 70.000. Det viser at folk setter utrolig stor pris på mat og det som er rundt, sier Markussen.

Temaene for årets festival er Matvett og Det innovative Nordnorske Kjøkken. Vi må tenke mer på hva vi kaster av mat og hvilke råvarer vi kan bruke mer kreativt – dette gjelder både det profesjonelle kjøkken og hjemmekjøkkenet, sier festivalsjefen.

 

Matvett

– Vi ønsker å synliggjøre bruken av mat, selv om den har gått ut på dato og selv om den ikke ser helt perfekt ut. Selv om en grønnsak har en annen fasong enn den ”perfekte”, så er smaken og råvaren like god. Det kastes for mye mat, og vi ønsker å bidra til å redusere at så mye mat havner i søpla, sier Markussen.

– Det er mye man kan gjøre for å redusere matsvinn, for eksempel er det utrolig mye god smak som går tapt når folk kaster rekeskallene etter at de har spist reker. Det er enkelt å koke skallene og lage en base for supper og sauser. På den måten utnytter man ressursene som man har betalt for, sier Petter Markussen, populært kalt Petter Kokk. Han oppfordrer også folk til å bruke stilker på grønnsaker som blomkål og brokkoli.

– Kutt opp og bruk for eksempel i wok.

Under festivalen arrangeres Matvettkurs for videregående skoler og studenter, hvor det settes fokus på god matvett og det gis elevene tips og triks om hvordan de kan bli en bedre forbruker. Også publikum blir invitert på gratis middag i lavvoen på torsdag hvor det lages middag av råvarer som ellers ville blitt kastet.

Det innovative arktiske kjøkken

Som en nordnorsk matfestival er mat fra havet en selvsagt ingrediens. SMAK ønsker å vise fram det innovative arktiske kjøkkenet.

– Vi ønsker å vise fram noe nytt, og bruke de ressursene vi har i havet, de som bare ligger der og som vi ikke bruker i dag.

SMAK samler lokale og innovative kokker som møtes i to workshop med Gunnar Jensen fra Mathallen og Tommy Olsen fra The Edge i spissen, hvor de skal eksperimentere og utvikle ”Det innovative arktiske kjøkken” med nye retter basert på bifangst.

Men det er likevel folkefesten som festivalsjefen gleder seg mest til, for i år som alle tidligere år blir det selvfølgelig festivalgate, hvor over femti utstillere byr på smakebiter på alt hva hjertet – eller magen – kan begjære. Her anbefales alle å droppe både frokost, lunsj og middag hjemme slik at man har plass til å smake på alt hva festivalgata har å by på.

– SMAK vil begeistre folk og vise fram det flotte vi i Nord-Norge har å by på, det være seg både råvarer og produsenter, sier Petter Kokk.

Og det store høydepunktet er også i år ”Det nordnorske måltid”.

– Det er et skikkelig festmåltid med kun nordnorske råvarer. Her får ungdom som lærer kokke- og servitørfaget være sammen med de store profilerte nordnorske kokkene. Det er fantastisk å se den gleden og entusiasmen de får med å lage mat og servere på så høyt nivå til så mange mennesker. Våre egne SMAK kokker, tidligere landslagskokk Halvar Ellingsen, Mathallens Gunnar Jensen og Espen Ramnestedt fra Restaurant Smak, tryller fram 10 herlige snacksretter, utviklet på våre workshop i Det innovative arktiske kjøkken.

 

Klikk interessert eller skal på vårt Facebook-event, så får du vite først.

gnist - web som funkler