Program 2018
Her finner du hele programmet til SMAK Nordnorsk Matfestival.
Fra tirsdag 18. september til lørdag 22. september vil det være mange aktiviteter på festivalområdene.
I år har vi rekord i antall utstillere. Godt over 80 utstillere vil du finne i Storgata, Prostneset, Kystens hus og Skansen fredag og lørdag. Her vil det være noe for alle.
Dessertkurs
Clarion hotel The Edge
I anledning SMAK-festivalen arrangerer Clarion The Edge et enestående og eksklusivt kurs i dessertlaging. Bli med Tromsøs dessertgud: Rita Anni Arden, Head of Pastry på Clarion The Edge på et intimt kurs der hun skal vise deg hvor lett det kan være å lage gode desserter. Dette er en unik sjanse til å få innblikk i prosessen til en av Tromsøs mest ettertraktede Pastry-chefer. Rita arrangerer svært sjeldent kurs, og vi er så glade for at hun har sagt ja til å lære bort sine tanker, tips & triks. Bli med!
Gateau marcel
Konfektkake med cayennepepper
Blåbæris
Sitron terte med italiensk marengs
Italiensk marengs
Bringebærmousse
Sjokoladebunn uten mel
Èclairs
Petit Fours
Pasjonsfrukt panna cotta
Tiramisu
Påmelding: https://theedge.hoopla.no/sales/3800768194?utm_source=hoopla.no&utm_medium=search
Kr 550,-
Det vil bli en pause som inkluderer mat i løpet av kurset.
Kursholderne Rita og Amanda
- 17:00–19:00
"SMAKen av veggis" - plantebuffet - 18:00–20:00
Surdeigskurs - 18:00
Film & mat: "Marie Antoinette"
Surdeigskurs
Steinerskolen
Vi lærer å bake brød slik de gjorde i gamle dager. Brød som har fått hevet lenge og som er bakt på næringsrike kornsorter, gjør godt for både kroppen og smakssansen.
Denne kurskvelden blir det hovedfokus på surdeigsbrød og rett behandling av kornprodukter for å øke næringsopptak og hjelpe fordøyelsen. Du får lære om ulike kornsorter som emmer, enkorn, bygg m.m. Det vil også bli tips til godt hjemmelaget pålegg og søtsaker. Ta med deg en bakebolle (i glass eller plast), en sleiv og et rent gammelt syltetøyglass, og du får med deg en surdeig hjem så du har nystekt brød dagen etter, og en surdeigsstarter til å lage flere brød på.
I dette kurset inngår det smaksprøver og et flott og grundig kurshefte.
Pris: 590,-
Link til påmelding og betaling: https://margitvea.no/butikk/kurs/surdeigsbakekurs-tromso/
Link til facebook-arrangement: https://www.facebook.com/events/641519586241498/
Kursholder: Katrine Haugan, tlf: 90781429 mail: katrine@margitvea.no
Film & mat: "Marie Antoinette"
Verdensteateret
The Party That Started A Revolution!
Oscar-vinneren Sofia Coppolas tolkning av livet til Frankrikes sagnomsuste tenåringsdronning Marie Antoinette er et fyrverkeri av farger og følelser, og en av det forrige tiårs mest fascinerende filmer.
Trolovet til kong Ludvig XVI blir den naive Marie Antoinette 14 år gammel kastet inn i det overdådige franske hoffet som er nedsyltet i konspirasjoner og skandaler. Alene, uten veiledning og på drift i en farlig verden, gjør den unge Marie Antoinette opprør mot den isolerte atmosfæren på Versailles og blir Frankrikes mest misforståtte monark.
Filmen vises i samarbeid med Verdensteatret.
Billettpris kr. 260,-
Kinobilletten vil inkludere servering: Clarion Hotel The Edge vil servere en deilig fransk Ratatouille med klippfisk i kafeen før forestillingen. I tillegg serverer Kaffebønna en håndfull herlige og søte smådelikatesser i ekte Petit Four-stil til å ta med inn på visningen.
Matserveringen starter kl. 17.15 og filmforestillingen starter kl. 18.00.
For mer informasjon og billettbestilling trykk her
Fermenteringskurs
Steinerskolen
Fermentering er enkelt, spennende og morsomt!
Fermentering gir maten lang holdbarhet, gjør den lett fordøyelig, og stimulerer til et godt immunforsvar gjennom god tarmflora.
På dette kurset lærer du om:
– Prinsippene bak fermentering
– Melkesyregjærede grønnsaker som Salatkål og Kimchi,
– Rødbetkvass (tradisjonsrik fermentert drikk laget på rødbeter).
– Kombucha
– Ketsjup
I løpet av kurset skal vi fermentere grønnsaker, lage en sunn ketsjup, kombucha og kvass. Vi skal også smake på forskjellig fermentert mat og drikke.
Du får med deg hjem fermenterte grønnsaker .
Det deles også ut kombucha-scobyer.
Kursavgift: kr 990,-
Påmelding til epost: polarurt@gmail.com
Kurslærer: Marit Sundt
Tlf: 907 24 078
Link til kurset: https://www.facebook.com/events/255037481788970/
Ta med deg 3 glass, ca 1 liter
Husk forkle, innesko og noe å bære glassene i!
SMAK Mat & drikke
Lavvo på Stortorget
Denne kvelden får du smake deg gjennom mange spennende retter som Tromsø har å by på, akkompagnert med riktig drikke til.
Regionale mikrobryggerier, lokale mat- og drikkeprodusenter rigger til i kjent food court-stil. Smak og lær i hyggelig atmosfære.
Pris: 250 kroner.
For å komme inn i lavvoen må du kjøpe et bonghefte med 8 bonger i døren for 250 kroner. Bongene kan byttes mot Mat & Drikke på innsiden. Singelbonger á 30 kroner kan suppleres med på innsiden.
For gruppebestilling, ta kontakt på mail: hilde@vican.no
Fermenteringskurs
Steinerskolen
Fermentering er enkelt, spennende og morsomt!
Fermentering gir maten lang holdbarhet, gjør den lett fordøyelig, og stimulerer til et godt immunforsvar gjennom god tarmflora.
På dette kurset lærer du om:
– Prinsippene bak fermentering
– Melkesyregjærede grønnsaker som Salatkål og Kimchi,
– Rødbetkvass (tradisjonsrik fermentert drikk laget på rødbeter).
– Kombucha
– Ketsjup
I løpet av kurset skal vi fermentere grønnsaker, lage en sunn ketsjup, kombucha og kvass. Vi skal også smake på forskjellig fermentert mat og drikke.
Du får med deg hjem fermenterte grønnsaker .
Det deles også ut kombucha-scobyer.
Kursavgift: kr 990,-
Påmelding til epost: polarurt@gmail.com
Kurslærer: Marit Sundt
Tlf: 907 24 078
Link til kurset: https://www.facebook.com/events/255037481788970/
Ta med deg 3 glass, ca 1 liter
Husk forkle, innesko og noe å bære glassene i!
- 11:00–18:00
Festivalområdet åpningstid - 11:00–11:30
Offisiell åpning av SMAK 2018 - 11:00 - 18:00
SMAKen av havet - 11:00 - 18:00
SMAKen av reiselivet - 11:00 - 18:00
Historisk kjøkken - 12:00 - 13:00
"Matvett på menyen" - vi byr på kunnskap og lunsj - 13:10
"Den moderne jeger" med Gry Hammer - 14:00 - 14:30
#Rotkoppen arrangement - 15:00–21:00
SMAK Mat & Drikke - 19:00
En SMAK av Kysten
Festivalområdet åpningstid
Storgata
I år har SMAK tatt i bruk hele Tromsø sentrum, ihvertfall nesten:
Storgata
Festivalgaten fylles med matboder som byr på det beste av nordnorsk kjøkken. Og drikke. Ta middagen ute i dag.
Kysten hus
Huset fylles av det beste og reneste sjømaten den nordnorske kysten har å by på. Kom og smak, og lær.
Skansen
Har du lyst til å trekke deg litt tilbake fra det yrende liv, senke skuldrene og gå litt tilbake i tiden? da er Skansen stedet for deg i helgen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet der det lages historiske retter som blodpannekake og sildegrynsuppe.
Prostneset / Havneterminalen
Her vil du oppleve det beste innen lokalt reiseliv. Bli en god ambassadør for landsdelen for våre tilreisende; ta deg tid til å ta turen innom Prostneset og bli kjent med det som skjer i nærheten av der du bor.
Offisiell åpning av SMAK 2018
Scene/lavvo
Årets tema for festivalen er Røtter/Roots, for røtter er et tema som har blitt veldig trendy i den senere tid. Rotgrønnsaker har blitt hovedgjesten på menyen i mange hjem, og det er tydelig at vi søker tilbake til naturen og mattradisjoner som ikke bare fyller magen men også våre nostalgiske hjerter.
Program for åpningen av årets SMAK:
11:00 Velkommen, ved festivalsjefen Petter Markussen
11:10 Utdeling av Matmerk beviset for beskyttelse av Målselvnepe fra Nord-Norge, ved Fylkesmann Elisabeth Aspaker
11:15 Utdeling av Spesialitetmerket for Botargaen
Historisk kjøkken
Skansen
I år legges det opp til en helt unik og spesiell stemning på Skansen under Smak-festivalen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet. På menyen står blodpannekaker med trollkrem, sildegrynsuppe, lapskaus, bålkaffe og pinnebrød som kan stekes på bål.
Hjertelig velkommen!
"Matvett på menyen" - vi byr på kunnskap og lunsj
Lavvo på Stortorget
Program for «Matvett på menyen»
12:00 «Spis smart» – foredrag om mat, helse & trening med Kristin Brinchmann Lundestad, Fagansvarlig ernæring i Olympiatoppen
12:30 «Bli mer mat-smart i hverdagen» – med forbrukerøkonomen Linda Tofteng Eliassen
12:50 Matservering
13:10 Foredrag: «Den moderne jeger» med Gry Hammer
FRI INNGANG
Matvett omfavner mye:
– Matvett handler om å spise sunt og godt, om helse
– Matvett handler om å ta vare på maten, ikke sløse, om miljø
– Matvett handler om bærekraftig næringsliv, handle lokalt og kortreist
– Matvett handler om å ta vare på naturen og redusere bruken av plast
– Matvett handler om kultur, ta i bruk naturen, tilbake til våre røtter hvor naturen bidrar med det vi trenger
– Matvett handler om økonomisk vett, jo mer bevist forhold vi har til maten, hvor den kommer fra og hvordan den forvaltes i våre hjem, jo bedre økonomi. Vi trenger å bevege oss bort fra forbrukersamfunnet til å bli mer bevisst.
"Den moderne jeger" med Gry Hammer
Lavvo på Stortorget
Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig selv om du kjenner på tidsklemma? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsen? Da bor det en moderne jeger i deg!
Gå ikke glipp av et foredrag med forfatter, blogger og tradisjonsmatekspert Gry Hammer!
Her deler hun raust alt hun har lært seg om hvordan du søker strategisk med moderne våpen som smarttelefon og datamaskin for å skaffe deg akkurat de råvarene og leverandørene du er på jakt etter. Det kan være bonden i nærmiljøet, den rette nettbutikken eller det beste spisestedet, kjøtt fra beitefôra dyr, upasteurisert melk, kefirkorn eller kombuchastarter. Og ikke minst viser hun deg hvordan du behandler og tilbereder maten på best måte for både god smak og helse!
#Rotkoppen arrangement
Lavvo på Stortorget
Det kan lønne seg å ta med egen kopp og fat til SMAK!
SMAK og SpareBank1 Nord-Norge samarbeider for at årets nordnorske matfestival skal bruke mindre plast og ber om hjelp fra våre 70.000 besøkende som smaker seg gjennom Tromsøs gater under festivalen. Vi oppfordrer de matglade til å ta med seg kopp, fat og bestikk hjemmefra.
Vinner lokalmat hver dag
Alle som tar med seg #rotkoppen, eller vanlig kopp eller fat til festivalen er med i trekning om flotte premier både fredag og lørdag kl 14 i Lavvoen på Stortorget.
I tillegg vil vi fylle koppen din med noe godt, både i Lavvoen kl 14 og på #rotkopp stasjonene som du finner på Prostneset, Skansen og Lavvoen i hele festivalperioden.
#rotkopp konkurranse på Instagram
Har du en kopp med solide nordnorske røtter innerst i skapet? Finn den fram – og vinn en kasse lokale råvarer.
Ta bilde av koppen din, del og merk med #rotkoppen og at vi gjør dette #fornordnorge. Skriv gjerne noen ord hvorfor akkurat den koppen betyr så mye for deg.
Hver festivaldag premierer vi et #rotkopp-bilde med en kasse lokale råvarer.
SMAK Mat & Drikke
Lavvo på Stortorget
Denne kvelden får du smake deg gjennom mange spennende retter som Tromsø har å by på, akkompagnert med riktig drikke til.
Regionale mikrobryggerier, lokale mat- og drikkeprodusenter rigger til i kjent food court-stil. Smak og lær i hyggelig atmosfære.
Pris: 250 kroner.
For å komme inn i lavvoen må du kjøpe et bonghefte med 8 bonger i døren for 250 kroner. Bongene kan byttes mot Mat & Drikke på innsiden. Singelbonger á 30 kroner kan suppleres med på innsiden.
For gruppebestilling, ta kontakt på mail: hilde@vican.no
En SMAK av Kysten
Kystens Mathus
Utsøkt måltid og drikke med LIVE jazzunderholdning: 8 retter, 5 viner – 9 musikere
Fredag 21. september KL 1900 kan du kombinere et utsøkt måltid og drikke med svingende og LIVE underholdningsjazz fra orkesteret Rik & Berømt i Kystens Hus 2.etg. Rik & Berømt består av 9 flinke musikere fra Tromsø- området som serverer et repertoar før, under og etter middagen som tilfredsstiller både hygge- og dansemuskulatur på en aldeles fortreffelig måte.
KVELDENS MENY
Laksesashimi, pepperrot, dillolje
Hummersuppe, råreker
Tørrfiskbygotto, eplejuice, blåmuggel
Friske kamskjell på vaffel, ørretrogn, løk
Røkt hval, tindvedsorbet, tyttebær
Boknafisk, Målselvneper
Klippfisk, kongekrabbekrem, skogsgrispølse
Jordbær, rabarbra, råkrem
VINER
Rodestieu Cava Brut Spania
Passage du Sud, Sauvignon Blanc, Frankrike
Prüm Solitär Riesling Trocken, Tyskland
Camp St. Marie Pinot Noir, Frankrike
Pellegrino Passito de Pantelleria, Italia
PÅMELDING
Det vil være 8-mannsbord hvor man bindende reserverer hele bordet på
mail til arrangement@kystensmathus.no – Pris for 8 pers er kr 8.900,- For enkeltpåmeldinger reserveres de bindende via VIPPS på # 121437 Kystens Mathus til kr 1.250,-
- 10:00–17:00
Festivalområdet åpningstid - 09:30 - 11:00
SMAK frokost med "Matvett" på menyen - 10:00–15:30
Barnas SMAK - 11:30 - 12:30
«En smak av Villmarksbarnas turliv» - 10:00 - 17:00
SMAKen av havet - 10:00 - 17:00
SMAKen av reiselivet - 10:00 - 17:00
Historisk kjøkken - 12:00
Film og mat for barn: Rattatouille - 13:00 - 13:30
Foredrag: "Den moderne jeger" - Gry Hammer - 14:00 - 14:30
#Rotkoppen arrangement
Festivalområdet åpningstid
I år har SMAK tatt i bruk hele Tromsø sentrum, ihvertfall nesten:
Storgata
Festivalgaten fylles med matboder som byr på det beste av nordnorsk kjøkken. Og drikke. Ta middagen ute i dag.
Kysten hus
Huset fylles av det beste og reneste sjømaten den nordnorske kysten har å by på. Kom og smak, og lær.
Skansen
Har du lyst til å trekke deg litt tilbake fra det yrende liv, senke skuldrene og gå litt tilbake i tiden? da er Skansen stedet for deg i helgen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet der det lages historiske retter som blodpannekake og sildegrynsuppe.
Prostneset / Havneterminalen
Her vil du oppleve det beste innen lokalt reiseliv. Ta deg tid til å ta turen innom Prostneset og bli kjent med det som skjer i nærheten av der du bor.
SMAK frokost med "Matvett" på menyen
Lavvo på Stortorget
I samarbeid med Northern Runners, byr vi på trening, kunnskap og frokost.
Det er fult mulig å delta på foredragene og frokosten uten å ha vært med på løpeturen. Da møter du bare opp 09:30 for kunnskap og frokost .
Program
08:30 Løpetur – Northern Runners inviterer til en lett løpetur både for nybegynnere og erfarne løpere. Vi starter med gode oppvarmingsøvelser og avslutter med gode strekkøvelser. Erfarne trenere fra Klinikk24 vil lose oss gjennom oppvarming -og strekkøvelser.
09:30 Frokostservering
09:40 «Hvordan få god løpeteknikk» – foredrag med instruktører fra Klinikk24
10:05 «Spis for overskudd» – foredrag om mat, helse & trening ved Lill-Jorid Andreassen
10:30 «Bli mer mat-smart i hverdagen» – med forbrukerøkonomen Linda Tofteng Eliassen
Arrangementet er gratis!
Barnas SMAK
Veitasenteret
Barnas SMAK
10:00-10:15: «Tulletid og barneyoga» med fysioterapeut/ yogaintruktør
10:30-10:45: «Tulletid og barneyoga»
11:30-12:00: Intro kokkekamp og jury – how does this work.
Utfordre Madelèn Rolland i kokkekamp! Vi søker 1 matglad person (7-10 år) i følge med 1 voksen. Laget får på forhånd se ingrediensene mens Madelèn ikke får. Klar ferdig gå!
Her blir det stilt spørsmål underveis av konfransier May-Tordis og vinner blir til slutt presentert.
12:30-13:00: Musikk og barnematprat (helsesøster på besøk)
13:00: «MAT PÅ KANTEN» – Motematsjåv
Presentert av dansende servitører og krèert av Norgesmester i kokkefaget for lærlinger Madelen Rolland og Said Nordin
13:30-14:00: Musikk og sjømatprat
14:00-14:30: «3 AV 1» Middagsplanlegging. Fine dining kokk produserer i sammarbeid med lærlinger fra Universitetssykehusets kokkelærlinger tre ulike retter laget på samme basis.
Intervju underveis med Stina Fagertun og Madelèn/ lærlinger
«En smak av Villmarksbarnas turliv»
Lavvo på Stortorget
Lyst til å møte Villmarksbarna og bli inspirert til å dra mer på tur?
Mamma Inger og yngste barnet Narve tar oss med på en turopplevelse i form av foredrag med masse flotte bilder og nyttige tips på hvordan skape gode turopplevelser både for store og små.
Etter foredraget kan du smake på forskjellige herligheter fra naturen, og bli inspirert til egen høsting og gode matopplevelser på turen.
Historisk kjøkken
Skansen
I år legges det opp til en helt unik og spesiell stemning på Skansen under Smak-festivalen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet. På menyen står blodpannekaker med trollkrem, sildegrynsuppe, lapskaus, bålkaffe og pinnebrød som kan stekes på bål.
Hjertelig velkommen!
Film og mat for barn: Rattatouille
Verdensteateret
Disney og Pixars klassiske Oscar-vinnende storfilm!
Rotta Remy drømmer om å bli en fransk mesterkokk, mot familiens ønsker og det faktum at han er en rotte i en desidert gnagerfiendtlig yrkesgruppe. Når skjebnen plasserer Remy i Pariskloakken, ender han opp, til alt hell, direkte under en restaurant gjort berømt av sin kulinariske helt, Auguste Gusteau. Til tross for faren ved å bli sett på som en usannsynlig, og helt klart uønsket gjest på et finere fransk kjøkken, setter Remys pasjon for mat snart i gang et hysterisk og spennende rotterace som snur det kulinariske Paris på hodet.
Aldersgrense: Tillatt for alle.
Filmen vises av Tromsø Barnefilmklubb i samarbeid med Verdensteater. Etter filmen vil Clarion Hotel The Edge servere deilig rattatouile til publikum.
Billetter og medlemskap til barnefilmklubben selges i døra!
Mer info om filmen her
Foredrag: "Den moderne jeger" - Gry Hammer
Lavvo på Stortorget
Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig selv om du kjenner på tidsklemma? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsen? Da bor det en moderne jeger i deg!
Gå ikke glipp av et foredrag med forfatter, blogger og tradisjonsmatekspert Gry Hammer!
Her deler hun raust alt hun har lært seg om hvordan du søker strategisk med moderne våpen som smarttelefon og datamaskin for å skaffe deg akkurat de råvarene og leverandørene du er på jakt etter. Det kan være bonden i nærmiljøet, den rette nettbutikken eller det beste spisestedet, kjøtt fra beitefôra dyr, upasteurisert melk, kefirkorn eller kombuchastarter. Og ikke minst viser hun deg hvordan du behandler og tilbereder maten på best måte for både god smak og helse!
#Rotkoppen arrangement
Lavvo på Stortorget
Det kan lønne seg å ta med egen kopp og fat til SMAK!
SMAK og SpareBank1 Nord-Norge samarbeider for at årets nordnorske matfestival skal bruke mindre plast og ber om hjelp fra våre 70.000 besøkende som smaker seg gjennom Tromsøs gater under festivalen. Vi oppfordrer de matglade til å ta med seg kopp, fat og bestikk hjemmefra.
Vinner lokalmat hver dag
Alle som tar med seg #rotkoppen, eller vanlig kopp eller fat til festivalen er med i trekning om flotte premier både fredag og lørdag kl 14 i Lavvoen på Stortorget.
I tillegg vil vi fylle koppen din med noe godt, både i Lavvoen kl 14 og på #rotkopp stasjonene som du finner på Prostneset, Skansen og Lavvoen i hele festivalperioden.
#rotkopp konkurranse på Instagram
Har du en kopp med solide nordnorske røtter innerst i skapet? Finn den fram – og vinn en kasse lokale råvarer.
Ta bilde av koppen din, del og merk med #rotkoppen og at vi gjør dette #fornordnorge. Skriv gjerne noen ord hvorfor akkurat den koppen betyr så mye for deg.
Hver festivaldag premierer vi et #rotkopp-bilde med en kasse lokale råvarer.
Endringer i programmet kan forekomme