Program 2018

Her finner du hele programmet til SMAK Nordnorsk Matfestival.
Fra tirsdag 18. september til lørdag 22. september vil det være mange aktiviteter på festivalområdene.
I år har vi rekord i antall utstillere. Godt over 80 utstillere vil du finne i Storgata, Prostneset, Kystens hus og Skansen fredag og lørdag. Her vil det være noe for alle.

Dessertkurs

Clarion hotel The Edge

I anledning SMAK-festivalen arrangerer Clarion The Edge et enestående og eksklusivt kurs i dessertlaging. Bli med Tromsøs dessertgud: Rita Anni Arden, Head of Pastry på Clarion The Edge på et intimt kurs der hun skal vise deg hvor lett det kan være å lage gode desserter. Dette er en unik sjanse til å få innblikk i prosessen til en av Tromsøs mest ettertraktede Pastry-chefer. Rita arrangerer svært sjeldent kurs, og vi er så glade for at hun har sagt ja til å lære bort sine tanker, tips & triks. Bli med!

Gateau marcel
Konfektkake med cayennepepper
Blåbæris
Sitron terte med italiensk marengs
Italiensk marengs
Bringebærmousse
Sjokoladebunn uten mel
Èclairs
Petit Fours
Pasjonsfrukt panna cotta
Tiramisu

Påmelding: https://theedge.hoopla.no/sales/3800768194?utm_source=hoopla.no&utm_medium=search
Kr 550,-
Det vil bli en pause som inkluderer mat i løpet av kurset.

Kursholderne Rita og Amanda

"SMAKen av veggis" - plantebuffet

Clarion Hotel The Edge

Alt på buffeen er laget kun med produkter fra planteriket

  • Stroganoff med sopp og selleri
  • Potetkrem
  • Lapskaus med byggryn
  • Grønnsaksburger
  • Kremet pasta
  • Bønnesalat
  • Potetcurry
  • Bakt polenta
  • Nudelsalat med tofu
  • Couscous salat
  • Nan brød
  • Focaccia
  • Kryddersmør
  • Appelsinmarinert og bakt fennikel

Dessert fra pastry avdelingen

Første mann til mølla, maks 100 plasser. Kr 295,-

Surdeigskurs

Steinerskolen

Vi lærer å bake brød slik de gjorde i gamle dager. Brød som har fått hevet lenge og som er bakt på næringsrike kornsorter, gjør godt for både kroppen og smakssansen.
Denne kurskvelden blir det hovedfokus på surdeigsbrød og rett behandling av kornprodukter for å øke næringsopptak og hjelpe fordøyelsen. Du får lære om ulike kornsorter som emmer, enkorn, bygg m.m. Det vil også bli tips til godt hjemmelaget pålegg og søtsaker. Ta med deg en bakebolle (i glass eller plast), en sleiv og et rent gammelt syltetøyglass, og du får med deg en surdeig hjem så du har nystekt brød dagen etter, og en surdeigsstarter til å lage flere brød på.

I dette kurset inngår det smaksprøver og et flott og grundig kurshefte.

Pris: 590,-

Link til påmelding og betaling: https://margitvea.no/butikk/kurs/surdeigsbakekurs-tromso/

Link til facebook-arrangement: https://www.facebook.com/events/641519586241498/

Kursholder: Katrine Haugan, tlf: 90781429 mail: katrine@margitvea.no

Bildet kan inneholde: mat

Film & mat: "Marie Antoinette"

Verdensteateret

The Party That Started A Revolution!
Oscar-vinneren Sofia Coppolas tolkning av livet til Frankrikes sagnomsuste tenåringsdronning Marie Antoinette er et fyrverkeri av farger og følelser, og en av det forrige tiårs mest fascinerende filmer.

Trolovet til kong Ludvig XVI blir den naive Marie Antoinette 14 år gammel kastet inn i det overdådige franske hoffet som er nedsyltet i konspirasjoner og skandaler. Alene, uten veiledning og på drift i en farlig verden, gjør den unge Marie Antoinette opprør mot den isolerte atmosfæren på Versailles og blir Frankrikes mest misforståtte monark.

Filmen vises i samarbeid med Verdensteatret.
Billettpris kr. 260,-

Kinobilletten vil inkludere servering: Clarion Hotel The Edge vil servere en deilig fransk Ratatouille med klippfisk i kafeen før forestillingen. I tillegg serverer Kaffebønna en håndfull herlige og søte smådelikatesser i ekte Petit Four-stil til å ta med inn på visningen.

Matserveringen starter kl. 17.15 og filmforestillingen starter kl. 18.00.

For mer informasjon og billettbestilling trykk her

Bilderesultat for film marie antoinette

Fermenteringskurs

Steinerskolen

Fermentering er enkelt, spennende og morsomt!
Fermentering gir maten lang holdbarhet, gjør den lett fordøyelig, og stimulerer til et godt immunforsvar gjennom god tarmflora.

På dette kurset lærer du om:
– Prinsippene bak fermentering
– Melkesyregjærede grønnsaker som Salatkål og Kimchi,
– Rødbetkvass (tradisjonsrik fermentert drikk laget på rødbeter).
– Kombucha
– Ketsjup

I løpet av kurset skal vi fermentere grønnsaker, lage en sunn ketsjup, kombucha og kvass. Vi skal også smake på forskjellig fermentert mat og drikke.

Du får med deg hjem fermenterte grønnsaker .
Det deles også ut kombucha-scobyer.

Kursavgift: kr 990,-
Påmelding til epost: polarurt@gmail.com
Kurslærer: Marit Sundt
Tlf: 907 24 078

Link til kurset: https://www.facebook.com/events/255037481788970/

Ta med deg 3 glass, ca 1 liter
Husk forkle, innesko og noe å bære glassene i!

Bildet kan inneholde: innendørs og mat

SMAK Mat & drikke

Lavvo på Stortorget

Denne kvelden får du smake deg gjennom mange spennende retter som Tromsø har å by på, akkompagnert med riktig drikke til.

Regionale mikrobryggerier, lokale mat- og drikkeprodusenter rigger til i kjent food court-stil. Smak og lær i hyggelig atmosfære.

Pris: 250 kroner.

For å komme inn i lavvoen må du kjøpe et bonghefte med 8 bonger i døren for 250 kroner. Bongene kan byttes mot Mat & Drikke på innsiden. Singelbonger á 30 kroner kan suppleres med på innsiden.

For gruppebestilling, ta kontakt på mail: hilde@vican.no

Fermenteringskurs

Steinerskolen

Fermentering er enkelt, spennende og morsomt!
Fermentering gir maten lang holdbarhet, gjør den lett fordøyelig, og stimulerer til et godt immunforsvar gjennom god tarmflora.

På dette kurset lærer du om:
– Prinsippene bak fermentering
– Melkesyregjærede grønnsaker som Salatkål og Kimchi,
– Rødbetkvass (tradisjonsrik fermentert drikk laget på rødbeter).
– Kombucha
– Ketsjup

I løpet av kurset skal vi fermentere grønnsaker, lage en sunn ketsjup, kombucha og kvass. Vi skal også smake på forskjellig fermentert mat og drikke.

Du får med deg hjem fermenterte grønnsaker .
Det deles også ut kombucha-scobyer.

Kursavgift: kr 990,-
Påmelding til epost: polarurt@gmail.com
Kurslærer: Marit Sundt
Tlf: 907 24 078

Link til kurset: https://www.facebook.com/events/255037481788970/

Ta med deg 3 glass, ca 1 liter
Husk forkle, innesko og noe å bære glassene i!

Bildet kan inneholde: innendørs og mat

Festivalområdet åpningstid

Storgata

I år har SMAK tatt i bruk hele Tromsø sentrum, ihvertfall nesten:

Storgata

Festivalgaten fylles med matboder som byr på det beste av nordnorsk kjøkken. Og drikke. Ta middagen ute i dag.

Kysten hus

Huset fylles av det beste og reneste sjømaten den nordnorske kysten har å by på. Kom og smak, og lær.

Skansen

Har du lyst til å trekke deg litt tilbake fra det yrende liv, senke skuldrene og gå litt tilbake i tiden? da er Skansen stedet for deg i helgen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet der det lages historiske retter som blodpannekake og sildegrynsuppe.

Prostneset / Havneterminalen

Her vil du oppleve det beste innen lokalt reiseliv. Bli en god ambassadør for landsdelen for våre tilreisende; ta deg tid til å ta turen innom Prostneset og bli kjent med det som skjer i nærheten av der du bor.

 

Offisiell åpning av SMAK 2018

Scene/lavvo

Årets tema for festivalen er Røtter/Roots, for røtter er et tema som har blitt veldig trendy i den senere tid. Rotgrønnsaker har blitt hovedgjesten på menyen i mange hjem, og det er tydelig at vi søker tilbake til naturen og mattradisjoner som ikke bare fyller magen men også våre nostalgiske hjerter.

Program for åpningen av årets SMAK:

11:00 Velkommen, ved festivalsjefen Petter Markussen

11:10 Utdeling av Matmerk beviset for beskyttelse av Målselvnepe fra Nord-Norge, ved Fylkesmann Elisabeth Aspaker

11:15 Utdeling av Spesialitetmerket for Botargaen

SMAKen av havet

Kystens hus
  • 13 unike utstillere
  • Kl 16:00 – «Ta på fisken» på Hermes II, Flytekaia
  • Kl 16:00-17:00 – Speed demo i trappa
  • Kl 11:00-18:00 – I 2. etg finner du Blue Vision, et visningssenter for laks. Det er livesending fra lokalitetene til Gratangen laks.

Utstillere

  • Karls fisk og skalldyr – totalleverandør av fisk og skalldyr, spesialist på ferske skallreker
  • Eide Handel – tilbyr alltid et fantastisk utvalg, ferske nordnorske råvarer til best mulig pris
  • Olivita – livets olje, unik kombinasjon av omega-3, antioksidanter og vitamin D
  • Dragøy – havets og fjellets delikatesser innenfor sjømat
  • Halvors Tradisjonsfisk – spesialist på produksjon av gryteklare produkter av tørrfisk, lutefisk og boknafisk. Sterkt fokus på kvalitet, produktutvikling og design
  • Bottarga Borealis – en nordnorsk delikatesse av saltet og tørket Skreirogn
  • Rå sushi – en nyskapende sushirestaurant med råvarer av høy kvalitet fra den nordnorske kyst
  • Urban catch – from food to fashion, Norwegian design created in fish leather. Fahion with a concience
  • Blue Vision – visningssenter for laks, live overføring fra lokalitetene til Gratanglaks, har interaktive skjermer og modell utstyr
  • Lyngen reker – familiedrevet rekeprodusent langt mot nord. Rekene fra Lyngenfjord, en helt unik kvalitet og smak
  • Petter sjømat – satser på ferske sjømatprodukter med hjemmelaget preg, tradisjonsrik norsk kystmat
  • Brødrene Karlsen – helintegrert produksjonsselskap for oppdrett og villfiskprodukter, lokalisert ytterst i havgapet på Husøy
  • Hermes – er et tradisjonsrikt rederi, som driver moderne fiske med fokus på kvalitet, sikkerhet og miljø
  • Brødrene Karlsen – Brødrene Karlsen Holding AS er et sjømatkonsern med hovedkontor på Husøy i Senja. Siden 1932 har vi levert sjømat i høy kvalitet rett fra kalde klare farvann i arktiske omgivelser. I dag er vi et helintegrert oppdretts og villfiskselskap som kan levere det meste av ressursene Barentshavet har å by på.

 

SMAKen av reiselivet

Kystens Hus

Nord-Norge er en populær reiselivdestinasjon, og mat og opplevelser er to like viktige elementer som har en naturlig kobling med hverandre. I år presenterer vi SMAKen av Reiselivet for byens befolkning for å vise de gode opplevelsene som finnes bare en steinkast fra der vi bor.

Utstillere

  • Arctic teahouse
    Arctic teahouse tar med seg sine tre typer te; Midnattsol, Multe og Nordlys. I tillegg vil du finne en nydelig røykalaks laget etter en metode som Arild fikk lært hos Ivar Hauge, tidligere eier av Levajok Fjellstue i Tana.
  • Aurora Spirit
    Aurora Spirit Distillery er verdens nordligste destilleri. De produserer Gin, Vodka, Akevitt og Whisky under de mektige Lyngsalpene. Alle produktene lanseres under merkenavnet Bivrost(R), som var det vikingene kalte nordlyset. Alle produktene lages på lokale råvarer og vannet inneholder smeltet isbrevann. Destilleriet ligger 10 km nord for Lyngseidet, på et gammelt kystfort fra 2. verdenskrig.
  • Fjellheisen
    På SMAK skal vi servere minisliders av reinkjøtt med vår egen tyttebærdressing til. Til dette serverer vi god drikke og alkoholfri øl. Vi skal også ta med oss våre souvenirer fra Fjellheisen, samt lage små porsjoner av tyttebærdressingen som vi kan selge over disk.
  • Fjellkysten
    Fjellkysten gjestehus er et lite boutique hotell idyllisk plassert mellom fjell og fjord i Lavangen kommune, tre timers kjøretur sør for Tromsø. Her er du langt fra byens kjas og mas og kan virkelig senke skuldrene. På hotellet finner du brasseriet Naustet, hvor du får servert rustikk mat med det beste fra fjorden og det beste fra fjellet. Under SMAK festivalen har vi med oss smaker som godt representerer det vi serverer når du kommer på besøk. Kom gjerne innom for å bli bedre kjent med oss, vi gleder oss til å møte deg!
  • Hav & Fjell
    Hav og Fjell er en helårs reiselivsbedrift med beliggenhet på Ringvassøya, 40 minutters kjøring fra Tromsø Sentrum. I tillegg til overnatting, konferanse og transport finner du en restaurant med alle rettigheter.  Hos oss er det mulighet for leie av båter, salg og utleie av div. til fisketuren, stor grillhytte, velværetilbud med vedfyrt badstue og utendørs massasje bad.
    Vi kommer til å delta på stand med banner, plakat, visittkort og brosjyrer. Vi vil selge reinspekesnack fra H. Mydland AS.
  • M/S Bjørnvåg
    «M/S Bjørnvåg har flyttet fra Trondheim og ligger til kai i Tromsø. Båten ble bygd som passasjerferge i 1954 og gikk i trafikk langs kysten på Møre. Den er bygd og konstruert for norske farvann ved Søviknes Verft i Syvikgrend, bygge nr 34.  Båten har vært i trafikk siden 1954 og er nennsomst tatt vare på av svært dyktige fagfolk som kan norsk sjøfartshistorie.
    På M/S Bjørnvåg legges det vekt på råvarer av beste kvalitet. Det lages mat med historie, og man tar vare på gamle mattradisjoner og kystkultur. Vi varierer menyen hele tiden i takt med sesongen og bruker ulike tilberedningsmetoder for å få frem de gode smakene.»
    Teltet blir et sted for å stoppe, og kule han litt. Ta et glass, smake litt torsk og prate om spennede prosjekter i Troms. Vi selger også billetter til serveringen ombord på fredsg og lørdags kveld.  Drikken som blir servert er «No.5», Bjørnvågs barberra som blir lansert på polet denne mnd og/eller champagne. Torsken er fra Casper, kystfisker som også driver «Volda floating homes», den er servert med røtter og flatbrød
  • Mini Explorer
    På SMAK-festivalen skal Mini Explorer servere blå og rosa pannekaker, samt en gryte laget på hvalkjøtt. Alt skal tilberedes på primus, for å gi et bilde av hva man opplever på tur med Mini Explorer. Videre vil det være en liten samojedvalp på 8 mnd deler av dagen. Han skal etterhvert brukes som sledehund til turer.
    Mini Explorer tilbyr barn og barnefamilier minnerike frilufts opplevelser i arktisk natur. Det arrangeres turer sommer og vinter. Turene arrangeres i små grupper med egen guide, og barna er delaktige under hele turen. Barna kan være med på turen alene eller ifølge med foreldre/voksne. Det arrangeres skattejakt, bål på stranda og det lages til en lokal rett avhengig av sesong. Det tilbys også barnepass på hotell i sentrum på kveldstid.
    Mini Explorer har stort fokus på lokale samarbeidspartnere, lokal mat og høy kvalitet på tjenestene som tilbys.
  • Polaria
  • Rundhaug gjestegård og Basecamp Snowman
    Det vakre historiske hotellet Rundhaug Gjestegård ligger i Målselv, bare to timer fra Tromsø. Vi tilbyr konferanser,  private arrangement, aktiviteter (bl.a esklusivt laksefiske), samt mat og overnatting i nostalgiske omgivelser.
    Bare få minutter unna ligger Basecamp Snowman, Målselv Fjellandsby. Her finnes aktiviteter som mating av reinsdyr, hundekjøring, nordlys, trugeturer, ski mm., samt kafe, pub, restaurant for alle typer arrangement. Overnatting i leiligheter, hytter eller camping.
    Under SMAK festivalen selger vi lokal mat og drikke fra Målselvregionen; bl.a heimlaga småretter laget av laks, elg, lam, Målselvnepe, Jønnbrød, rabarbra, blåbæris etc.
  • Tromsø friluftsenter
    La deg forføre av den magiske Vinternatta med Nordlyset som danser over himmelen eller kom å opplev den fantastiske Midnatt sola om sommeren, vi håper å ha deg som vår gjest. Tromsø Friluftsenter også kjent fra «Jakten på Nordlyset-Tv Norge 2018» er en familiebedrift med dype røtter fra Nord Norge som tilbyr ekte nordnorsk sjarm og opplevelser av lokal kyst og kulturformidling i små grupper.
    Enten du er i Tromsø som gjest, eller du ønsker å ta bedriften med på opplevelser og teambuilding så kan vi tilby turer som viser Tromsø fra sjøsiden med Rib båt eller kombinere det med besøk til vår gård i Risvika.
  • Vollan gjesestue
  • Vulkana
    Spa-båten Vulkana disker opp med kantarell-toast og hjemmelagde praliner til festivalgåere! Mat er en viktig del av opplevelsen Vulkana tilbyr. Crewet var nylig ute en hel dag  plukket geitrams, som siden ble servert om bord som geitramsdrink og geitramssorbet. Vi bruker lokale leverandører, høster selv og får gjester med på fiskingen av egen middag. Det gjør vi for å gi en bedre opplevelse for de som besøker båten og fordi det viser besøkende hva det er vi spiser her i nord.
  • Yggdrasiltunet Gårdshotell AS
    En naturvakker ramme for feriegjester sommer og vinter, nordlysopplevelse, kurs og konferanse, selskap og gårdskafe.
    Vi har med oss noen sauer og kaniner til standen.
    Vi selge kaffe  og vafler (laget av gårdsegg og melk)
    Hjemelaget pasta, syltet sopp og kombucha te (som er naturlig probiotika)
    Og en samling brukskunst fra lokale kunstnere og håndtverkere.

Historisk kjøkken

Skansen

I år legges det opp til en helt unik og spesiell stemning på Skansen under Smak-festivalen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet. På menyen står blodpannekaker med trollkrem, sildegrynsuppe, lapskaus, bålkaffe og pinnebrød som kan stekes på bål.

Hjertelig velkommen!

 

"Matvett på menyen" - vi byr på kunnskap og lunsj

Lavvo på Stortorget

Program for «Matvett på menyen»

12:00 «Spis smart» – foredrag om mat, helse & trening med Kristin Brinchmann Lundestad, Fagansvarlig ernæring i Olympiatoppen

12:30 «Bli mer mat-smart i hverdagen» – med forbrukerøkonomen Linda Tofteng Eliassen

12:50 Matservering

13:10 Foredrag: «Den moderne jeger» med Gry Hammer

FRI INNGANG

Matvett omfavner mye:
– Matvett handler om å spise sunt og godt, om helse
– Matvett handler om å ta vare på maten, ikke sløse, om miljø
– Matvett handler om bærekraftig næringsliv, handle lokalt og kortreist
– Matvett handler om å ta vare på naturen og redusere bruken av plast
– Matvett handler om kultur, ta i bruk naturen, tilbake til våre røtter hvor naturen bidrar med det vi trenger
– Matvett handler om økonomisk vett, jo mer bevist forhold vi har til maten, hvor den kommer fra og hvordan den forvaltes i våre hjem, jo bedre økonomi. Vi trenger å bevege oss bort fra forbrukersamfunnet til å bli mer bevisst.

 

"Den moderne jeger" med Gry Hammer

Lavvo på Stortorget

Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig selv om du kjenner på tidsklemma? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsen? Da bor det en moderne jeger i deg!

Gå ikke glipp av et foredrag med forfatter, blogger og tradisjonsmatekspert Gry Hammer!

Her deler hun raust alt hun har lært seg om hvordan du søker strategisk med moderne våpen som smarttelefon og datamaskin for å skaffe deg akkurat de råvarene og leverandørene du er på jakt etter. Det kan være bonden i nærmiljøet, den rette nettbutikken eller det beste spisestedet, kjøtt fra beitefôra dyr, upasteurisert melk, kefirkorn eller kombuchastarter. Og ikke minst viser hun deg hvordan du behandler og tilbereder maten på best måte for både god smak og helse!

Bilderesultat for gry hammer

#Rotkoppen arrangement

Lavvo på Stortorget

Det kan lønne seg å ta med egen kopp og fat til SMAK!

SMAK og SpareBank1 Nord-Norge samarbeider for at årets nordnorske matfestival skal bruke mindre plast og ber om hjelp fra våre 70.000 besøkende som smaker seg gjennom Tromsøs gater under festivalen. Vi oppfordrer de matglade til å ta med seg kopp, fat og bestikk hjemmefra.

Vinner lokalmat hver dag

Alle som tar med seg #rotkoppen, eller vanlig kopp eller fat til festivalen er med i trekning om flotte premier både fredag og lørdag kl 14 i Lavvoen på Stortorget.

I tillegg vil vi fylle koppen din med noe godt, både i Lavvoen kl 14 og på #rotkopp stasjonene som du finner på Prostneset, Skansen og Lavvoen i hele festivalperioden.

#rotkopp konkurranse på Instagram

Har du en kopp med solide nordnorske røtter innerst i skapet? Finn den fram – og vinn en kasse lokale råvarer.

Ta bilde av koppen din, del og merk med #rotkoppen og at vi gjør dette #fornordnorge. Skriv gjerne noen ord hvorfor akkurat den koppen betyr så mye for deg.

Hver festivaldag premierer vi et #rotkopp-bilde med en kasse lokale råvarer.

SMAK Mat & Drikke

Lavvo på Stortorget

Denne kvelden får du smake deg gjennom mange spennende retter som Tromsø har å by på, akkompagnert med riktig drikke til.

Regionale mikrobryggerier, lokale mat- og drikkeprodusenter rigger til i kjent food court-stil. Smak og lær i hyggelig atmosfære.

Pris: 250 kroner.

For å komme inn i lavvoen må du kjøpe et bonghefte med 8 bonger i døren for 250 kroner. Bongene kan byttes mot Mat & Drikke på innsiden. Singelbonger á 30 kroner kan suppleres med på innsiden.

For gruppebestilling, ta kontakt på mail: hilde@vican.no

En SMAK av Kysten

Kystens Mathus

Utsøkt måltid og drikke med LIVE jazzunderholdning: 8 retter, 5 viner – 9 musikere

Fredag 21. september KL 1900 kan du kombinere et utsøkt måltid og drikke med svingende og LIVE underholdningsjazz fra orkesteret Rik & Berømt i Kystens Hus 2.etg. Rik & Berømt består av 9 flinke musikere fra Tromsø- området som serverer et repertoar før, under og etter middagen som tilfredsstiller både hygge- og dansemuskulatur på en aldeles fortreffelig måte.

KVELDENS MENY

Laksesashimi, pepperrot, dillolje
Hummersuppe, råreker
Tørrfiskbygotto, eplejuice, blåmuggel
Friske kamskjell på vaffel, ørretrogn, løk
Røkt hval, tindvedsorbet, tyttebær
Boknafisk, Målselvneper
Klippfisk, kongekrabbekrem, skogsgrispølse
Jordbær, rabarbra, råkrem

VINER

Rodestieu Cava Brut Spania
Passage du Sud, Sauvignon Blanc, Frankrike
Prüm Solitär Riesling Trocken, Tyskland
Camp St. Marie Pinot Noir, Frankrike
Pellegrino Passito de Pantelleria, Italia

PÅMELDING

Det vil være 8-mannsbord hvor man bindende reserverer hele bordet på
mail til arrangement@kystensmathus.no – Pris for 8 pers er kr 8.900,- For enkeltpåmeldinger reserveres de bindende via VIPPS på # 121437 Kystens Mathus til kr 1.250,-

 

Festivalområdet åpningstid

I år har SMAK tatt i bruk hele Tromsø sentrum, ihvertfall nesten:

Storgata

Festivalgaten fylles med matboder som byr på det beste av nordnorsk kjøkken. Og drikke. Ta middagen ute i dag.

Kysten hus

Huset fylles av det beste og reneste sjømaten den nordnorske kysten har å by på. Kom og smak, og lær.

Skansen

Har du lyst til å trekke deg litt tilbake fra det yrende liv, senke skuldrene og gå litt tilbake i tiden? da er Skansen stedet for deg i helgen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet der det lages historiske retter som blodpannekake og sildegrynsuppe.

Prostneset / Havneterminalen

Her vil du oppleve det beste innen lokalt reiseliv. Ta deg tid til å ta turen innom Prostneset og bli kjent med det som skjer i nærheten av der du bor.

 

SMAK frokost med "Matvett" på menyen

Lavvo på Stortorget

I samarbeid med Northern Runners, byr vi på trening, kunnskap og frokost.

Det er fult mulig å delta på foredragene og frokosten uten å ha vært med på løpeturen. Da møter du bare opp 09:30 for kunnskap og frokost .

Program

08:30 Løpetur – Northern Runners inviterer til en lett løpetur både for nybegynnere og erfarne løpere. Vi starter med gode oppvarmingsøvelser og avslutter med gode strekkøvelser. Erfarne trenere fra Klinikk24 vil lose oss gjennom oppvarming -og strekkøvelser.

09:30 Frokostservering

09:40 «Hvordan få god løpeteknikk» – foredrag med instruktører fra Klinikk24

10:05 «Spis for overskudd» – foredrag om mat, helse & trening ved Lill-Jorid Andreassen

10:30 «Bli mer mat-smart i hverdagen» – med forbrukerøkonomen Linda Tofteng Eliassen

Arrangementet er gratis!

Barnas SMAK

Veitasenteret

Barnas SMAK

10:00-10:15: «Tulletid og barneyoga» med fysioterapeut/ yogaintruktør
10:30-10:45: «Tulletid og barneyoga»
11:30-12:00: Intro kokkekamp og jury – how does this work.
Utfordre Madelèn Rolland i kokkekamp! Vi søker 1 matglad person (7-10 år) i følge med 1 voksen. Laget får på forhånd se ingrediensene mens Madelèn ikke får. Klar ferdig gå!
Her blir det stilt spørsmål underveis av konfransier May-Tordis og vinner blir til slutt presentert.
12:30-13:00:  Musikk og barnematprat (helsesøster på besøk)
13:00: «MAT PÅ KANTEN» – Motematsjåv
Presentert av dansende servitører og krèert av Norgesmester i kokkefaget for lærlinger Madelen Rolland og Said Nordin
13:30-14:00: Musikk og sjømatprat
14:00-14:30: «3 AV 1» Middagsplanlegging. Fine dining kokk produserer i sammarbeid med lærlinger fra Universitetssykehusets kokkelærlinger tre ulike retter laget på samme basis.
Intervju underveis med Stina Fagertun og Madelèn/ lærlinger

 

«En smak av Villmarksbarnas turliv»

Lavvo på Stortorget

Lyst til å møte Villmarksbarna og bli inspirert til å dra mer på tur?

Mamma Inger og yngste barnet Narve tar oss med på en turopplevelse i form av foredrag med masse flotte bilder og nyttige tips på hvordan skape gode turopplevelser både for store og små.

Etter foredraget kan du smake på forskjellige herligheter fra naturen, og bli inspirert til egen høsting og gode matopplevelser på turen.

Bilderesultat for villmarksbarna

SMAKen av havet

Kystens hus

SMAKen av Havet

  • 13 unike utstillere
  • Kl 10:00-17:00 – Kakebord i kantina i 2. etg på Kystens hus
  • Kl 11:00 – «Ta på fisken» på Hermes II, Flytekaia
  • kl 15:00 – «Ta på fisken» på Hermes II , Flytekaia
  • Kl 12:00-13:00 – Speed demo i trappa
  • kl 14:00-15:00 – Speed demo i trappa.
    – Halvors forteller «Så enkelt er det å bruke tørrfisk»
    – Foredrag med Professor Bjarne Østerud, «Olivita – et unikt omega-3 produkt og hvordan det virker»
  • Kl 10:00-17:00 – Livesending fra lokalene i Gratangen laks , 2. etg

 

Utstillere

  • Karls fisk og skalldyr – totalleverandør av fisk og skalldyr, spesialist på ferske skallreker
  • Eide Handel – tilbyr alltid et fantastisk utvalg, ferske nordnorske råvarer til best mulig pris
  • Olivita – livets olje, unik kombinasjon av omega-3, antioksidanter og vitamin D
  • Dragøy – havets og fjellets delikatesser innenfor sjømat
  • Halvors Tradisjonsfisk – spesialist på produksjon av gryteklare produkter av tørrfisk, lutefisk og boknafisk. Sterkt fokus på kvalitet, produktutvikling og design
  • Bottarga Borealis – en nordnorsk delikatesse av saltet og tørket Skreirogn
  • Rå sushi – en nyskapende sushirestaurant med råvarer av høy kvalitet fra den nordnorske kyst
  • Urban catch – from food to fashion, Norwegian design created in fish leather. Fahion with a concience
  • Blue Vision – visningssenter for laks, live overføring fra lokalitetene til Gratanglaks, har interaktive skjermer og modell utstyr
  • Lyngen reker – familiedrevet rekeprodusent langt mot nord. Rekene fra Lyngenfjord, en helt unik kvalitet og smak
  • Petter sjømat – satser på ferske sjømatprodukter med hjemmelaget preg, tradisjonsrik norsk kystmat
  • Brødrene Karlsen – helintegrert produksjonsselskap for oppdrett og villfiskprodukter, lokalisert ytterst i havgapet på Husøy
  • Hermes – er et tradisjonsrikt rederi, som driver moderne fiske med fokus på kvalitet, sikkerhet og miljø
  • Brødrene Karlsen – Brødrene Karlsen Holding AS er et sjømatkonsern med hovedkontor på Husøy i Senja. Siden 1932 har vi levert sjømat i høy kvalitet rett fra kalde klare farvann i arktiske omgivelser. I dag er vi et helintegrert oppdretts og villfiskselskap som kan levere det meste av ressursene Barentshavet har å by på.

 

SMAKen av reiselivet

Kystens hus

Kom å opplev reiselivet på Prostneset. Her finner du spennende utstillere som presenterer sine aktiviteter i kombinasjon med nydelig mat og drikke.

Utstillere

  • Arctic teahouse
    Arctic teahouse tar med seg sine tre typer te; Midnattsol, Multe og Nordlys. I tillegg vil du finne en nydelig røykalaks laget etter en metode som Arild fikk lært hos Ivar Hauge, tidligere eier av Levajok Fjellstue i Tana.
  • Aurora Spirit
    Aurora Spirit Distillery er verdens nordligste destilleri. De produserer Gin, Vodka, Akevitt og Whisky under de mektige Lyngsalpene. Alle produktene lanseres under merkenavnet Bivrost(R), som var det vikingene kalte nordlyset. Alle produktene lages på lokale råvarer og vannet inneholder smeltet isbrevann. Destilleriet ligger 10 km nord for Lyngseidet, på et gammelt kystfort fra 2. verdenskrig.
  • Fjellheisen
    På smak skal vi servere minisliders av reinkjøtt med vår egen tyttebærdressing til. Til dette serverer vi god drikke og alkoholfri øl. Vi skal også ta med oss våre souvenirer fra Fjellheisen, samt lage små porsjoner av tyttebærdressingen som vi kan selge over disk.
  • Fjellkysten
    Fjellkysten gjestehus er et lite boutique hotell idyllisk plassert mellom fjell og fjord i Lavangen kommune, tre timers kjøretur sør for Tromsø. Her er du langt fra byens kjas og mas og kan virkelig senke skuldrene. På hotellet finner du brasseriet Naustet, hvor du får servert rustikk mat med det beste fra fjorden og det beste fra fjellet. Under SMAK festivalen har vi med oss smaker som godt representerer det vi serverer når du kommer på besøk. Kom gjerne innom for å bli bedre kjent med oss, vi gleder oss til å møte deg!
  • Hav & Fjell
    Hav og Fjell er en helårs reiselivsbedrift med beliggenhet på Ringvassøya, 40 minutters kjøring fra Tromsø Sentrum. I tillegg til overnatting, konferanse og transport finner du en restaurant med alle rettigheter.  Hos oss er det mulighet for leie av båter, salg og utleie av div. til fisketuren, stor grillhytte, velværetilbud med vedfyrt badstue og utendørs massasje bad.
    Vi kommer til å delta på stand med banner, plakat, visittkort og brosjyrer. Vi vil selge reinspekesnack fra H. Mydland AS.
  • M/S Bjørnvåg
    «M/S Bjørnvåg har flyttet fra Trondheim og ligger til kai i Tromsø. Båten ble bygd som passasjerferge i 1954 og gikk i trafikk langs kysten på Møre. Den er bygd og konstruert for norske farvann ved Søviknes Verft i Syvikgrend, bygge nr 34.  Båten har vært i trafikk siden 1954 og er nennsomst tatt vare på av svært dyktige fagfolk som kan norsk sjøfartshistorie.
    På M/S Bjørnvåg legges det vekt på råvarer av beste kvalitet. Det lages mat med historie, og man tar vare på gamle mattradisjoner og kystkultur. Vi varierer menyen hele tiden i takt med sesongen og bruker ulike tilberedningsmetoder for å få frem de gode smakene.»
    Teltet blir et sted for å stoppe, og kule han litt. Ta et glass, smake litt torsk og prate om spennede prosjekter i Troms. Vi selger også billetter til serveringen ombord på fredsg og lørdags kveld.  Drikken som blir servert er «No.5», Bjørnvågs barberra som blir lansert på polet denne mnd og/eller champagne. Torsken er fra Casper, kystfisker som også driver «Volda floating homes», den er servert med røtter og flatbrød
  • Mini Explorer
    På SMAK-festivalen skal Mini Explorer servere blå og rosa pannekaker, samt en gryte laget på hvalkjøtt. Alt skal tilberedes på primus, for å gi et bilde av hva man opplever på tur med Mini Explorer. Videre vil det være en liten samojedvalp på 8 mnd deler av dagen. Han skal etterhvert brukes som sledehund til turer.Mini Explorer tilbyr barn og barnefamilier minnerike frilufts opplevelser i arktisk natur. Det arrangeres turer sommer og vinter. Turene arrangeres i små grupper med egen guide, og barna er delaktige under hele turen. Barna kan være med på turen alene eller ifølge med foreldre/voksne. Det arrangeres skattejakt, bål på stranda og det lages til en lokal rett avhengig av sesong. Det tilbys også barnepass på hotell i sentrum på kveldstid.
    Mini Explorer har stort fokus på lokale samarbeidspartnere, lokal mat og høy kvalitet på tjenestene som tilbys.
  • Polaria
  • Rundhaug gjestegård og Basecamp Snowman
    Det vakre historiske hotellet Rundhaug Gjestegård ligger i Målselv, bare to timer fra Tromsø. Vi tilbyr konferanser,  private arrangement, aktiviteter (bl.a esklusivt laksefiske), samt mat og overnatting i nostalgiske omgivelser.
    Bare få minutter unna ligger Basecamp Snowman, Målselv Fjellandsby. Her finnes aktiviteter som mating av reinsdyr, hundekjøring, nordlys, trugeturer, ski mm., samt kafe, pub, restaurant for alle typer arrangement. Overnatting i leiligheter, hytter eller camping.
    Under SMAK festivalen selger vi lokal mat og drikke fra Målselvregionen; bl.a heimlaga småretter laget av laks, elg, lam, Målselvnepe, Jønnbrød, rabarbra, blåbæris etc.
  • Tromsø friluftsenter
    La deg forføre av den magiske Vinternatta med Nordlyset som danser over himmelen eller kom å opplev den fantastiske Midnatt sola om sommeren, vi håper å ha deg som vår gjest. Tromsø Friluftsenter også kjent fra «Jakten på Nordlyset-Tv Norge 2018» er en familiebedrift med dype røtter fra Nord Norge som tilbyr ekte nordnorsk sjarm og opplevelser av lokal kyst og kulturformidling i små grupper.
    Enten du er i Tromsø som gjest, eller du ønsker å ta bedriften med på opplevelser og teambuilding så kan vi tilby turer som viser Tromsø fra sjøsiden med Rib båt eller kombinere det med besøk til vår gård i Risvika.
  • Vollan gjesestue
  • Vulkana
    Spa-båten Vulkana disker opp med kantarell-toast og hjemmelagde praliner til festivalgåere! Mat er en viktig del av opplevelsen Vulkana tilbyr. Crewet var nylig ute en hel dag  plukket geitrams, som siden ble servert om bord som geitramsdrink og geitramssorbet. Vi bruker lokale leverandører, høster selv og får gjester med på fiskingen av egen middag. Det gjør vi for å gi en bedre opplevelse for de som besøker båten og fordi det viser besøkende hva det er vi spiser her i nord.
  • Yggdrasiltunet Gårdshotell AS
    En naturvakker ramme for feriegjester sommer og vinter, nordlysopplevelse, kurs og konferanse, selskap og gårdskafe.
    Vi har med oss noen sauer og kaniner til standen.
    Vi selge kaffe  og vafler (laget av gårdsegg og melk)
    Hjemelaget pasta, syltet sopp og kombucha te (som er naturlig probiotika)
    Og en samling brukskunst fra lokale kunstnere og håndtverkere.

Historisk kjøkken

Skansen

I år legges det opp til en helt unik og spesiell stemning på Skansen under Smak-festivalen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet. På menyen står blodpannekaker med trollkrem, sildegrynsuppe, lapskaus, bålkaffe og pinnebrød som kan stekes på bål.

Hjertelig velkommen!

Film og mat for barn: Rattatouille

Verdensteateret

Disney og Pixars klassiske Oscar-vinnende storfilm!

Rotta Remy drømmer om å bli en fransk mesterkokk, mot familiens ønsker og det faktum at han er en rotte i en desidert gnagerfiendtlig yrkesgruppe. Når skjebnen plasserer Remy i Pariskloakken, ender han opp, til alt hell, direkte under en restaurant gjort berømt av sin kulinariske helt, Auguste Gusteau. Til tross for faren ved å bli sett på som en usannsynlig, og helt klart uønsket gjest på et finere fransk kjøkken, setter Remys pasjon for mat snart i gang et hysterisk og spennende rotterace som snur det kulinariske Paris på hodet.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

Filmen vises av Tromsø Barnefilmklubb i samarbeid med Verdensteater. Etter filmen vil Clarion Hotel The Edge servere deilig rattatouile til publikum.

Billetter og medlemskap til barnefilmklubben selges i døra!

Mer info om filmen her

Foredrag: "Den moderne jeger" - Gry Hammer

Lavvo på Stortorget

Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig selv om du kjenner på tidsklemma? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsen? Da bor det en moderne jeger i deg!

Gå ikke glipp av et foredrag med forfatter, blogger og tradisjonsmatekspert Gry Hammer!

Her deler hun raust alt hun har lært seg om hvordan du søker strategisk med moderne våpen som smarttelefon og datamaskin for å skaffe deg akkurat de råvarene og leverandørene du er på jakt etter. Det kan være bonden i nærmiljøet, den rette nettbutikken eller det beste spisestedet, kjøtt fra beitefôra dyr, upasteurisert melk, kefirkorn eller kombuchastarter. Og ikke minst viser hun deg hvordan du behandler og tilbereder maten på best måte for både god smak og helse!

Bilderesultat for gry hammer

#Rotkoppen arrangement

Lavvo på Stortorget

Det kan lønne seg å ta med egen kopp og fat til SMAK!

SMAK og SpareBank1 Nord-Norge samarbeider for at årets nordnorske matfestival skal bruke mindre plast og ber om hjelp fra våre 70.000 besøkende som smaker seg gjennom Tromsøs gater under festivalen. Vi oppfordrer de matglade til å ta med seg kopp, fat og bestikk hjemmefra.

Vinner lokalmat hver dag

Alle som tar med seg #rotkoppen, eller vanlig kopp eller fat til festivalen er med i trekning om flotte premier både fredag og lørdag kl 14 i Lavvoen på Stortorget.

I tillegg vil vi fylle koppen din med noe godt, både i Lavvoen kl 14 og på #rotkopp stasjonene som du finner på Prostneset, Skansen og Lavvoen i hele festivalperioden.

#rotkopp konkurranse på Instagram

Har du en kopp med solide nordnorske røtter innerst i skapet? Finn den fram – og vinn en kasse lokale råvarer.

Ta bilde av koppen din, del og merk med #rotkoppen og at vi gjør dette #fornordnorge. Skriv gjerne noen ord hvorfor akkurat den koppen betyr så mye for deg.

Hver festivaldag premierer vi et #rotkopp-bilde med en kasse lokale råvarer.

gnist - web som funkler