Program 2017

Her kan du se hele programmet til SMAK Nordnorsk Matfestival og kjøpe billetter. Fra tirsdag 19. september skjer det mange forskjellige aktiviteter fra morgen til kveld i Lavvoen på Stortorget. Fredag og lørdag blir det festivalgate med over femti utstillerere i Storgata.

Billettpriser er oppgitt uten billettavgift.

Frokostseminar

SMAK Lavvo på Stortorget

Seminaret er gratis, men krever påmelding. Meld deg på HER.

Hvordan kan vi tilby våre gjester lokal mat, i enda større grad enn i dag?

Turiststrømmen til vår region er større enn noen gang tidligere. For nordnorske mataktører kan dette representere et stort potensial, samtidig som et fokus på lokale råvarer og matskikker kan bidra til å øke kvaliteten på gjestenes opphold.

Men hva er realitetene? Hvor interessert er turistene egentlig i maten de spiser? Hvor går grensen for «lokale råvarer»? Hvordan får man tak i lokale råvarer på en enkel måte og til en grei pris? Hvordan går man frem for å finne profil og matretter som passer til bedriftens rammebetingelser? Kan det være et potensial for håndholdt mat i farta?

SMAK – Nordnorsk matfestival i samarbeid med Mat fra Troms, inviterer nordnorske mataktører til frokostseminar.

Vi har utfordret aktører som har lyktes med en uttalt matstrategi til å dele sine erfaringer og vi håper at dette vil inspirere og motivere deg til økt bruk av lokale matvarer! Foredragsholderne er Lena Nøstdahl (NordNorsk Reiseliv), Lasse Lauritz Pettersen (Buktafestivalen),Espen Ramnestedt (Restaurant Smak) og Arne Lundberg (Lapphaugen turiststasjon).

Elever fra Breivika videregående skole serverer grøt basert på lokalt bygg fra Nibio fra klokken 08:15.

Matnettverket Mat fra Troms består av Innovasjon Norge, Norges Råfisklag, Norges sjømatråd, Fylkesmannen i Troms, Troms fylkeskommune og Nibio. I samarbeid med SMAK nordnorsk matfestival ønsker vi å inspirere deltakerne, og bidra til å spre kunnskap om hvordan de kan satse på lokale råvarer.

Matvett for skoleelever

SMAK Lavvo på Stortorget

Vi inviterer skoleelver til foredrag og lunsj midt på Stortorget.

Forbrukerne står for det største volumet av matavfall. Hver åttende handlepose vi kommer hjem med går faktisk rett i søpla! Det tilsvarer 42,1 kilo mat per person i året!

Matvettarrangementet handler om å formidle kunnskap om:

  • Holdbarhet for ulike råvarer.
  • Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»
  • Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider
  • Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

Tommy Olsen, kjøkkensjefen på The Edge, og Linda Tofteng Eliassen fra Sparebank 1 Nord-Norge, foredrar og demonstrerer.

Øl & Mat: Humler og Bier

SMAK Lavvo på Stortorget

Øl og mat er den perfekte kombinasjonen. Nordnorske mikrobryggerier og lokale matprodusenter leverer en unik smaksopplevelse for deg som elsker øl og mat.

Billettpris 250 kroner inkludert 10 bonger. Du bruker fra 1 bong per smaksprøve på øl og mat. Helt valgfritt.

Billetter får du kjøpt HER.

 

Film & Mat: "Chef"

Verdensteateret Kino

Helmersen Delikatesser og Verdensteatret inviterer til en pangstart på årets SMAK festival.
I anledning årets matfestival viser Verdensteatret den kritikerroste filmen Chef.

Før filmen serverer Helmersen noen lokale spesialiteter.

Det blir muligheter for å kjøpe drikke både med og uten alkohol, og kanskje det dukker opp vin du ikke har smakt før?
Billetter kr. 250,- inkluderer film samt matservering fra Helmersen Delikatesser utenfor Verdensteatret før filmen.

Billetter kan du kjøpe HER.

Matserveringen starter kl. 17.15 og filmen starter kl. 18.00. Vi anbefaler publikum å kjøpe billetter på forhånd.

 

 

Bransjefrokost - lukket arrangement

SMAK Lavvo på Stortorget

Matvett for skoleelver

SMAK Lavvo på Stortorget

Vi inviterer skoleelver til foredrag og lunsj midt på Stortorget.

Forbrukerne står for det største volumet av matavfall. Hver åttende handlepose vi kommer hjem med går faktisk rett i søpla! Det tilsvarer 42,1 kilo mat per person i året!

Matvettarrangementet handler om å formidle kunnskap om:

  • Holdbarhet for ulike råvarer.
  • Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»
  • Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider
  • Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

Tommy Olsen, kjøkkensjefen på The Edge, og Linda Tofteng Eliassen fra Sparebank 1 Nord-Norge, foredrar og demonstrerer.

SMAK Mat & Drikke

SMAK Lavvo på Stortorget

Denne kvelden får du smake deg gjennom mange spennende retter som Tromsø har å by på, akkompagnert med riktig drikke til.

Regionale mikrobryggerier, internasjonale vinprodusenter, lokale mat- og drikkeprodusenter rigger til i kjent food court-stil. Aurora Spirits stiller med nye nordnorske smaker på Bivrost som de ønsker publikums tilbakemeldinger på. Smak og lær i hyggelig atmosfære.

Billettpris 250 kroner inkludert 10 bonger. Du bruker fra 1 bong per smaksprøve på øl, vin og mat. Helt valgfritt.

Billetter får du kjøpt HER.

 

 

Film & Mat: "Ishavsblod"

Verdensteateret Kino

Mydland Delikatesser og Verdensteatret inviterer til en unik mat og film opplevelse.

Før filmen serverer Mydland en unik spesialitet; hvalkjøtt.

Det blir muligheter for å kjøpe drikke både med og uten alkohol, og kanskje det dukker opp vin du ikke har smakt før?
Billetter kr. 250,- inkluderer film samt matservering utenfor Verdensteatret før filmen.

Billetter kan kjøpes HER.

Matserveringen starter kl. 17.15 og filmen starter kl. 18.00. Vi anbefaler publikum å kjøpe billetter på forhånd.

Insomnia Breakfast Club

SMAK Lavvo på Stortorget

Dans i gang dagen med økologisk frokost og DJ fra Insomnia Allstars!

I samarbeid med Insomnia inviterer vi til økologisk frokost og electronica club. Insomnia gir oss en forsmak på den herlige stemningen som venter oss på årets Insomnia festival, og med den spesielle lokasjonen som Lavvoen byr på blir dette en magisk opplevelse. Dette blir desidert den beste starten på dagen du kommer til å få denne uka!

 

Billetter kan du kjøpe HER.

Matvett for studenter

SMAK Lavvo på Stortorget

Vi inviterer studenter til gratis foredrag og lunsj midt på Stortorget.

Forbrukerne står for det største volumet av matavfall. Hver åttende handlepose vi kommer hjem med går faktisk rett i søpla! Det tilsvarer 42,1 kilo mat per person i året!

Matvettarrangementet handler om å formidle kunnskap om:

  • Holdbarhet for ulike råvarer.
  • Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»
  • Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider
  • Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

Tommy Olsen, kjøkkensjefen på The Edge, og Linda Tofteng Eliassen fra Sparebank 1 Nord-Norge, foredrar og demonstrerer.

Matvett for alle

Stortorget

Vi inviterer byens befolkning til felles og gratis middag midt på Stortorget.

Viste du at det er forbrukerne som står for det største volumet av matavfall. Hver åttende handlepose vi kommer hjem med går faktisk rett i søpla! Det tilsvarer 42,1 kilo mat per person i året!

Matvettarrangementet handler om å formidle kunnskap om:

  • Holdbarhet for ulike råvarer. Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»
  • Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider
  • Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

Nå kan du smake, lære og hygge deg sammen med mange andre likesinnede mennesker.

SMAK 2068 - underholdende konkurranse

Polaria

Sammen med Polaria og Ice-9 inviterer vi forskere, kokker og en kjendisjury til å lete etter smaken av fremtiden i en ny kokkekonkurranse.

Flere Tromsøkokker skal konkurrere om å lage fremtidens middag i kaféen på Polaria. Rettene vurderes av en kjendisjury med blant annet komiker Trine Lise Olsen, komiker og programleder Thomas Leikvoll og varaordfører Jarle Aarbakke, alt under ledelse av Sommarøyas store sønn Kjell Ove Hveding. Her blir det mye humor, sang og fakta presentert på en morsom måte, og du kan få være publikum!

Kokkene Marius Jacobsen (Hildr), Yngve Kristiansen (tidligere kokk på Emmas drømmekjøkken), samt flere kokker som blir annonsert senere, konkurrere om å lage den beste retten for fremtiden.

Du får også møte de tre forskerne, Kari Anne Bråthen fra UiT og Karin Block-Hansen og Sanna Matsson fra Akvaplan Niva som forteller om deres forskning som kan være med på å påvirke fremtidens mat.

Arragementet varer i 3 timer, men det er mulig å droppe innom på deler av arrangementet så lenge det er ledig plass. Under arrangementet kan du kjøpe en spennende suppe til spesialpris, mens arrangementet forøvrig er gratis!

Film & Mat: Jiro dreams of sushi

Verdensteateret

Shin Sushi og Verdensteatret inviterer til en unik mat og film opplevelse.

Før filmen serveres det sushi.

Det blir muligheter for å kjøpe drikke både med og uten alkohol, og kanskje det dukker opp vin du ikke har smakt før?
Billetter kr. 250,- inkluderer film samt matservering utenfor Verdensteatret før filmen.

Billetter kan du kjøpe HER.

Matserveringen starter kl. 17.15 og filmen starter kl. 18.00. Vi anbefaler publikum å kjøpe billetter på forhånd.

Saltfiskaften

SMAK Lavvo på Stortorget

I år får SMAK et celebert besøk fra utlandet. Toppkokkene Luis Martins (årets sjømatkokk 2016) fra Portugal og Hung Fai fra Spania. Sammen med 2 SMAK kokker vil de forberede et herlig måltid, med saltfisken som hovedgjest.

Kjøp billetter HER.

SMAK Frokost & Live nyhetssending

SMAK Lavvo på Stortorget

Vi inviterer alle til frokost i Lavvoen på Stortorget på fredag morgen. Frokosten blir tilberedt av Clarion Hotel The Edge og arrangeres i samarbeid med iTromsø.

Mediehuset iTromsø vil klokken 08.30 under Smak-frokosten fredag stille med flere fra redaksjonen samtidig som du nyter frokosten din, og med et lite skråblikk og en hel del humor vil du kunne få en underholdende gjennomgang av de mest diskuterte sakene som har preget nyhetsbildet denne uken.

Billetter kjøpes i døra:
Pris kr 150
Pris for iTromsø abonnenter kr 100
iTromsø sender ut en personlig sms til alle abonnentene med dette tilbudet. Vis sms i døren ved ankomst til frokosten for å få «iTromsøpris».

Stå opp tidlig, kam håret og bli med på en felles frokost – med nyheter – før festivalgata åpner.

Billetter får du kjøpt HER.

SMAK Festivalgate

Storgata

I årets festivalgate finner du smaksfulle og innholdsrike stands.

Her kan du oppleve Nord-Norge på sitt beste når det kommer til vårt arktiske kjøkken og våre flotte nordlige råvarer. Blant utstillerne i år vil du kunne få smake deilig reinsdyrkjøtt fra Finnmark, fiskeprodukter og herlige oster fra Troms, og fantastisk lammekjøtt fra vakre Lofoten, pluss mye, mye mer!

Over 50 utstillere ønsker hjertlig velkommen til vår SMAKsrike gate.

 

Kulturhuset har åpent publikumstoalett fra klokken 14.00

Offisiell Åpning

SMAK Lavvo på Stortorget

Bli med og marker åpningen av SMAK 2017!

Kakebonanza

SMAK Lavvo på Stortorget

Fredag kan du fråtse i de herligste kaker i Lavvoen.  En perfekt søt start på helga!

 

Foredrag og Boksignering: Kjøttfrie burgere

Veita, Plan 3

Møt Jane H. Johansen fra VeganMisjonen i plan 3 på Veita som holder foredrag om hvordan vi kan lage gode burgere uten kjøtt og signerer sin nye bok «Kjøttfrie burgere».

Fredag kl 14.00 og lørdag kl 12.00. Foredraget varer ca 20 minutter og er gratis.

SMAK kåringer og premiering

SMAK Lavvo på Stortorget

Det blir flere kåringer, premieringer og presentasjon av finalister i Lavvoen kl 15:

  • Presentasjon av finalistene «Det norske måltid»
  • Kåring av vinnere i Saltfisk konkurransen og Matvett konkurransen
  • Annonsering av finalistene «Årets SMAK utstiller»
  • Kåring av vinneren X2068

Kurs: Lag Kjøttfrie burgere

Skarven kulinariske teater

Lær å lag deilige burgere uten kjøtt!

Jane H. Johansen fra VeganMisjonen som holder kurs og signerer sin nye bok «Kjøttfrie burgere».

Kjøp billetter HER.

Det Nordnorske Måltid

SMAK Lavvo på Stortorget

Landsdelens beste kokker går sammen om å kokkelere med Nord-Norges beste råvarer i «Det nordnorske måltid» under SMAK nordnorsk matfestival.

Årets SMAK kokker: Halvar Ellingsen, Gunnar Jensen og Espen Ramnestedt.

Det vil bli servert en gourmetmiddag med 10 serveringer, med drikkepakke ved siden av for de som ønsker det.

Det innovative arktiske kjøkken på menyen:

I år har kokkene virkelig utfordret seg selv på å tenke nye tanker.

Gjennom 2 praktiske workshops med lokale fremoverlente kokker, med Gunnar Jensen (Mathallen) og Tommy Olssen (Clarion Hotel The Edge) i spissen, har de utviklet Det innovative arktiske kjøkkenet med bifangst som hovedråvaren. Resultatet av dette arbeidet blir presentert i form av snacks under «Det nordnorske måltid».

Thomas Leikvoll vil guide oss gjennom kvelden med lett underholdning.

Gled dere!

Billetter får du kjøpt HER.

Hvis dere er en gruppe som ønsker å sitte sammen, må reservasjonene plasseres samlet i en felles bestilling.

 

 

SMAK Festivalgate

Storgata

I årets festivalgate finner du smaksfulle og innholdsrike stands.

Her kan du oppleve Nord-Norge på sitt beste når det kommer til vårt arktiske kjøkken og flotte nordlige råvarer. Blant utstillerne i år vil du kunne få smake deilig reinsdyrkjøtt fra Finnmark, fiskeprodukter og herlige oster fra Troms, og fantastisk lammekjøtt fra vakre Lofoten, pluss mye, mye mer!

Over 50 utstillere ønsker hjertlig velkommen til vår SMAKsrike gate.

 

Kulturhuset har åpent publikumstoalett fra klokken 14.00

Barnas SMAK

SMAK Lavvo på Stortorget

Christer Johnsgård sparker i gang dagen og skal både underholde og lære bort underveis. Årets tema er smaker fra havet.

Det er igjen duket for Barnas SMAK. I år skjer alle aktivitetene for barna i SMAK-lavvoen som settes opp på Stortorget. Mellom klokken 10 og 15 er det åpent for at barn og unge kan komme inn for å smake på mat fra havet, lære om mat og lage mat selv.

Vi får blant annet oppleve:

  • Blindtestsmaker fra sjøen
  • Blindtester fra Mack
  • Teaterforestillingen “Tygg”
  • Smak hvalkjøtt
  • Prøv fiskelykken – fangstgaranti
  • Og mye mye mer!

Foredrag og Boksignering: Kjøttfrie burgere

Veita, Plan 3

Møt Jane H. Johansen fra VeganMisjonen i plan 3 på Veita som holder foredrag om hvordan vi kan lage gode burgere uten kjøtt og signerer sin nye bok «Kjøttfrie burgere».

Foredraget varer ca 20 minutter og er gratis.

Smaksrike vegan- og vegetarretter er å få kjøpt på Wheelys café Tromsø på lørdag.

Film: Tungeskjærerne

Verdensteateret

I samarbeid med Barnefilmklubben og Verdensteateret Kino blir det gratis filmvisning av TUNGESKJÆRERNE. Her gjelder det å være først til mølla. Kun en voksen per familie ved stor pågang.

Ytterst i havgapet i Vesterålen, i torskekommunen Øksnes, finner vi barn helt ned i fem år på jobb som torsketungeskjærere. Tungeskjæringen er en gammel tradisjon som fortsatt er viktig for å rekruttere framtidas fiskere. Miljøet rundt det årlige torskefisket rammer inn historien om byjenta Ylva (9) som i vinterferien drar for å besøke mormor, morfar og den allerede erfarne tungeskjæreren Tobias (11). De to ble kjent forrige vinter og nå skal Ylva prøve seg som tungeskjærer selv.

Regissøren skildrer et røft og direkte, men samtidig varmt og ikke minst humørfylt miljø hvor barn jobber, får ansvar og inkluderes på lik linje med de voksne. TUNGESKJÆRERNE var åpningsfilm under årets Tromsø Internasjonale Filmfestival og var i høst nominert til Amanda for både beste dokumentar og beste barnefilm.

Kåring av vinneren "Årets SMAK utstiller"

SMAK Lavvo Stortorget

En jury har vurdert alle utsillerstandene i festivalgata og skal kåre en vinner av Årets SMAK utstiller.

Det nordnorske måltid

SMAK Lavvo på Stortorget

Landsdelens beste kokker går sammen om å kokkelere med Nord-Norges beste råvarer i «Det nordnorske måltid» under SMAK nordnorsk matfestival.

Årets SMAK kokker: Halvar Ellingsen, Gunnar Jensen og Espen Ramnestedt.

Det vil bli servert en gourmetmiddag med 10 serveringer, med drikkepakke ved siden av for de som ønsker det.

Det innovative arktiske kjøkken på menyen:

I år har kokkene virkelig utfordret seg selv på å tenke nye tanker.

Gjennom 2 praktiske workshops med lokale fremoverlente kokker, med Gunnar Jensen (Mathallen) og Tommy Olssen (Clarion Hotel The Edge) i spissen, har de utviklet Det innovative arktiske kjøkkenet med bifangst som hovedråvaren. Resultatet av dette arbeidet blir presentert i form av snacks under «Det nordnorske måltid».

Heine Totland med band står for underholdningen gjennom kvelden. Gled dere!

Billetter får du kjøpt HER.

Hvis dere er en gruppe som ønsker å sitte sammen, må reservasjonene plasseres samlet i en felles bestilling.

 

 

gnist - web som funkler