Program 2016

PROGRAM 2017 kommer.

Kick-Off SMAK Nordnorsk Matfestival: A Trip To Italy

Verdensteateret Kino

Helmersen Delikatesser og Verdensteatret inviterer til en pangstart på årets SMAK festival.
I anledning årets matfestival viser Verdensteatret den kritikerroste filmen THE TRIP TO ITALY. Komikerduoen Steve Coogan og Rob Brydon tar oss med på en kulinarisk reise gjennom Italia. De to vennene spiser seg gjennom Piemonte, Liguria, Toscana, Roma, Amalfikysten og Capri, mens de diskuterer livets store spørsmål på særs underholdende vis.

Før filmen serverer Helmersen italienske fristelser.

Det blir muligheter for å kjøpe drikke både med og uten alkohol, og kanskje det dukker opp vin du ikke har smakt før?
Billetter kr. 250,- inkluderer film samt matservering fra Helmersen Delikatesser utenfor Verdensteatret før filmen.
Matserveringen starter kl. 18.00 og filmen starter kl. 18.45. Vi anbefaler publikum å kjøpe billetter på forhånd.

 

Billetter finner du her!

Mat og Øl

Mack Kjeller 5

Øl og mat er den perfekte kombinasjonen. Macks bryggerimester, Rune Lennart Andreassen, gir deg kunnskap og triks om hvordan du velger rett øl til maten.

Denne kvelden får du smake deg gjennom mange spennende retter som Tromsø har å by på, blant annet fra Kaikanten, Helmersen og Mathallen.

Oppmøte i Kjeller 5 (butikken)

Billetter finner du her!

 

 

 

Kurs: Lammerull

Breivika VGS

På dette kurset får du en teoretisk innføring i det å sy rull på «gamle» måten, kontra den moderne produksjonen. Kurset består av en teoretisk og en praktisk del. Alle får lage sin egen rull, lake og emballasje til salting.

Varighet: 2-3 timer

Kurset ledes av Espen Aronsen, daglig leder ved Aron Mat

Billetter finner du her!

Kurs: Lefsebaking

Breivika VGS

Her får du delta og lære deg hvordan man baker tynnlefser, og selvfølgelig gleden av å ta med deg noen lefser hjem. Ta med din egen kjevle og forkle og la bakingen begynne!

Kurset ledes av Gerd Sjurelv

 

Billetter finner du her!

SMAK Festivalgate

Storgata

I årets festivalgate finner du smaksfulle og innholdsrike stands.

Her kan du oppleve Nord-Norge på sitt beste når det kommer til vårt arktiske kjøkken og våre flotte nordlige råvarer. Blant utstillerne i år vil du kunne få smake deilig reinsdyrkjøtt fra Finnmark, fiskeprodukter og herlige oster fra Troms, og fantastisk lammekjøtt fra vakre Lofoten, pluss mye, mye mer!

Over 50 utstillere ønsker hjertlig velkommen til vår SMAKsrike gate.

 

Kulturhuset har åpent publikumstoalett fra klokken 14.00

Offisiell Åpning

Stortorget

Foredrag: «Veien til mannens hjerte går gjennom magen» med Jon-Frede Engdahl

Veita

«Veien til mannens hjerte går gjennom magen»

Jon-Frede har foretatt en reise styrt av hjertet. Fra å starte og drive det vellykkete Uniform designbyrå – hvor de utviklet merkevarene Vinmonopolet, Tjuvholmen, Frelsesarméen og Kondomeriet – gikk han over i en helt annen bransje, den som handler om ekte, ærlig og god mat.

Drømmen om ”den gode smaken” startet da Jon-Fredes søster gikk på epleslang i kolonihagene i Tønsberg. Det var ikke bare det at frukten var ”forbuden”, men den smakte virkelig bedre enn kjøpeeplene fra Samvirkelaget. I dag er epleslang byttet ut med bevissthet.

Gjennom et oppdrag med boka ”Slipp Råvarene Løs” var det at han fikk den ordentlige oppvåkningen. Den som førte til at han startet Kolonihagen – en nettbasert abonnementsordning som senere har blitt utvidet til den velrenommerte Kolonihagen bakeri, kafé og restaurant på Frogner og senere Kolonihagen Grünerløkka. Her serveres kortreist og ekte mat i en lun og autentisk atmosfære.
Derfra har Jon-Frede gått til å være medeier, konseptutvikler og en av initiativtakerne bak MAAEMO, den økologiske gourmetrestauranten som oppnådde å få to stjerner i Michelin-guiden etter litt over et års drift.

Jon-Frede har nådd en stor drøm, men er ikke ferdig enda. Med sin lidenskap for mat ønsker han å bidra til at flere kan få en oppvåkning og matbevissthet slik at man på sikt kan få endret matvanene til nordmenn og det tilgjengelige utvalget av mat i matbutikkene. Foredraget til Jon-Frede er oppskriften på hvordan følge hjertet, blandet med kreativ vilje, kunnskap og evnen å grunde noe som er helt 100% unikt og rent.

Foredrag: "Dyrk din egen mat" med Mats Jacobsen

Veita

Den 30 år gamle bonden fra Troms ble i 2015 kåret til Årets unge bonde. Mats driver en urban økologisk gårdsdrift i Tromsdalen med kjøttproduksjon av gris, villsau og kje, glade egg fra høner og grønnsaker i sesong. Han vil inspirere deg til å dyrke egen mat. Det er lettere enn du tror.

Foredrag: "Fremtidens mat" med Zoe Christiansen

Veita

Zoe Christiansen kommer til Smak og forteller om sitt arbeid med tang som matvare, og som en ny og bærekraftig lokal resurs.

Foredraget skal inspirere til bruk av tang som matvare i det norske kjøkken. Du vil få høre om tangens fantastiske næringsmessige egenskaper og om dens evne som smaksfremhever, du vil få vite hvordan tangen sankes og hvordan den preserveres.

Zoe har de siste 5 årene arbeidet med innovasjon, bærekraft og lokal mat gjennom prosjektene i Fremtidens Mat og The Northern Company, et prisbelønnet firma som forhandler tang fra Nordatlanterhavet. Zoe utgir kokeboken “Tang og Tare, et hav av mat”  på Capplen Damm til våren 2016.

Kurs: Sunne matpakker til barn

Bangsund-Brygga (Gamle DRIV)

Kostholdet til barn er svært viktig. Barn trenger riktig næring for å vokse og utvikle seg best mulig. Et dårlig kosthold kan gå utover lek, humør, energinivå og læring. På kurset får du innblikk i viktige matvarer som bør være en del av et barn kosthold, hvordan måltider bør settes sammen og gode regler for matpakker. Et lærerikt kurs som avsluttes med at foreldrene lager hver sin sunne matpakke som så blir fotografert og vil inngå i et inspirasjonshefte for alle deltagerne.

Kurset ledes av Lise von Krogh, ernæringsbiolog og blogger. Lise er fokusert og inspirerende, og klar for å gi deg ny kunnskap og nytt syn på mat og ernæring!

Billetter finner du her!

Workshop: «Tang og Tare – et hav av mat» med Zoe Christiansen

Veita

Zoe Christiansen kommer til Smak og forteller om sitt arbeid med tang som matvare, og som en ny og bærekraftig lokal resurs.

Kurset skal inspirere til bruk av tang som matvare i det norske kjøkken. Du vil få høre om tangens fantastiske næringsmessige egenskaper og om dens evne som smaksfremhever, du vil få vite hvordan tangen sankes og hvordan den preserveres.  I løpet av kurset vil du også få anledning til å nyte en rekke lekre smaksprøver hvor tang inngår som en viktig ingrediens.

Zoe har de siste 5 årene arbeidet med innovasjon, bærekraft og lokal mat gjennom prosjektene i Fremtidens Mat og The Northern Company, et prisbelønnet firma som forhandler tang fra Nordatlanterhavet. Zoe utgir kokeboken “Tang og Tare, et hav av mat”  på Capplen Damm til våren 2016.

Billetter finner du her!

Mat- & vintog

Gründer

Bli med på en kulinarisk vandring i «lysløypa» med mat & vin. Toget vil gå innom 3 plasser. På hvert sted får vi en smak av stedets mat, med vin som passer til.

Oppmøte og oppstart på Gründer

Togene har avgang: 16.30, 17.00, 17.30 og 18.00.

Billetter finner du her!

 

Nordnorsk Høstpreludium

Emmas Drømmekjøkken

Blåbæmarinert kveite cheviche
***
Urtegratinert kongekrabbe
***
Kantarellsuppe
***
Halvors skinn- og benfrie boknafisk

Kremet kål, bacon og Midnattsolpotet
***
Sorbet av høstens grøde
***
Rype
Bryst og confitert lår, portvinssaus med rips og sopp
***
Ost fra Vildenvanggård
***
Jordbær- og rabarbrasuppe
***
Multesymfoni

Menypris for full meny Kr. 990,- Vinmeny Kr. 730,-

3-retter

Kantarellsuppe
***
Halvors skinn- og benfrie boknafisk

Kremet kål, bacon og Midnattsolpotet
***
Multesymfoni

Menypris for 3 retter Kr. 640,-     Vinmeny Kr. 390,-

 

5-retter

Blåbæmarinert kveite cheviche

***
Urtegratinert kongekrabbe
***
Kantarellsuppe
***
Rype
Bryst og confitert lår, portvinssaus med rips og sopp
***
Multesymfoni

Menypris for 5 retter Kr. 760,-     Vinmeny Kr. 630,-

Serveres fra 17.30 og utover

EtterSMAK med Mathallen og Graff Brygghus

Mathallen

Festen forsetter med Graff Ølbar i Mathallens delikatesseavdeling, like etter at bodene i Storgata stenger. Det blir godt utvalg av øl fra Graff Brygghus, og fristende småretter fra Mathallens kjøkken. Se ikke bort fra at kokkene har noen overraskelser på lur. Velkommen til etterSMAK med Mathallen og Graff Brygghus!

Det Nordnorske Måltid

Hemmelig - Oppmøte stortorget

Landsdelens beste kokker går sammen om å kokkelere med Nord-Norges beste råvarer i «Det nordnorske måltid» under SMAK nordnorsk matfestival.

Det vil bli servert en 5-retters gourmetmiddag, med drikkepakke ved siden av for de som ønsker det. Hvilket sted måltidet blir avholdt på forblir hemmelig, men vi kan love god atmosfære med nordnorsk preg. Gled dere!

 

Meny:

 

Nord-Norsk høstsalat

økologiske beter i variasjon med geitost, nøtter og honning

Vin: Von Winning Riesling, Pfalz, Tyskland

Grillet sjøkreps med havsmør

Kremet sjøkrepsskum «Lofoten»

Eple og fennikel med frisk perle vinaigrette

Vin: Rocca Sveva Soave Classico, Veneto, Italia

Klippfisk og krokett

blomkål, smørsaus med sennep

Vin: Laroche Chablis, Chablis, Frankrike

Multe og kefir

Arktisk kje

Variasjon på nordnorske grønnsaker, kantareller, mack-øl og gulløye

Vin: Rocca Sveva Valpolicella Superiore Ripasso 2009, Veneto, Italia

Sveler med tyttebær, rømme og karamell

Vin: Rocca Sveva Recioto di Soave 2010, Veneto, Italia

 

Undeholdningen til måltidet står i regi av Elle Márjá Eira, en spennende artist og en eksportvare fra Nordnorge.

Det musikalske uttrykket er i skjæringspunktet mellom joik, elektronika og urfolksmusikk. Kombinasjonen av musikalsk genuinitet forankret i samisk tradisjon og kommersiell teft er en sjelden vare. Elle Márjá forteller historier fra sin familiebakgrunn som reindriftssame med musikken. Tekstene i låtene er nære og personlige.

 

Billetter finner dere her!

 

 

Kurs: Grunnleggende drinkmiksing

Maskineriet (Storgata 57)

 

Hvordan imponere vennene dine med gode drinker? Kom på Maskineriet for et grunnleggende kurs i hvordan ulike favoritter komponeres og hvordan du enkelt kan servere gode drinker og cocktails som vertskap!

 

Alle er velkomne og det trenges ikke gjøre noen forhåndsreservering!

SMAK Frokost

Ishavshotellet

Start dagen med felles frokost!

Hvor ofte spiser du frokost i sentrum? Lørdag 24.september har du mulighet til å nyte en av Norges beste frokostbuffeter sammen med mange andre matentusiaster som gjør seg klar til å besøke SMAK festivalgaten!

Festivalpris: 175 kroner per voksen (1/2 pris for barn, barn under 6 år gratis)

Trenger ikke reservasjon, bare kom!

SMAK Festivalgate

Storgata

I årets festivalgate finner du smaksfulle og innholdsrike stands.

Her kan du oppleve Nord-Norge på sitt beste når det kommer til vårt arktiske kjøkken og flotte nordlige råvarer. Blant utstillerne i år vil du kunne få smake deilig reinsdyrkjøtt fra Finnmark, fiskeprodukter og herlige oster fra Troms, og fantastisk lammekjøtt fra vakre Lofoten, pluss mye, mye mer!

Over 50 utstillere ønsker hjertlig velkommen til vår SMAKsrike gate.

 

Kulturhuset har åpent publikumstoalett fra klokken 14.00

Barnas SMAK

Bangsund-Brygga (Gamle DRIV)

10.00-15.00 Grønt på Bordet

10.00-15.00 Grønnsaksverksted med 4H

10.00-15.00 Havets Skattekiste i regi av Norges Sjømatråd

10.30-10.50 «Tord om Torsken» med Tord Olav Knutsen

11.00-11.30 «Filetering av Torsk» med Tord Olav Knutsen

11.00-14.00 Redningsskøyta Elias i regi av Redningsselskapet

11.00-15.00 Berglund Gård stiller med gårdsdyr

11.30-12.00 Speedkurs: Smoothie i regi av Five A Day

12.00-13.00 Workshop: Matpakken med Lise Von Krogh

12.00-13.00 Workshop: Wrap i regi av Breivika VGS

13.00-15.00 «Vi lager fiskekaker» i regi av Norges Sjømatråd

13.00-13.20 «Tord om Kongekrabben» med Tord Olav Knutsen

13.30-14.00 Speedkurs: Pasta i regi av Breivika VGS

14.00-15.00 Workshop: Sushi i regi av Shin Sushi

For mer praktisk informasjon, ser her!

Historisk Kjøkken

10.30-11.00 Foredrag «Nordnorsk Tradisjonsmat»

11.00-12.30 Smaken av historisk kjøkken «Smak på nordnorsk tradisjonell mat som holder på å gå i glemmeboken:

 På menyen:

Sildgrynsuppe

Sildekaviar m/rømme og flatbrød

Seiballer m/bacon og sirup

Blodpølse

Gomme på havrekjeks m/ gulrotmarmelade

Sagogrynsgrøt m/ solbærsirup

Semulegrynspudding m/ bringebærsaus

Foredrag: Et renere liv

Lokalmat er en viktig del av et sunt kosthold!

Industribearbeidet mat er en betydelig del av kostholdet vårt. En del av denne maten er sunn og god, men ikke alt. Den gjør noe med hvordan vi spiser. Mattradisjoner, lokale råvarer og matglede er en viktig del av kostholdet vårt vi ikke må glemme. Dette lynkurset tar for seg viktige lokale matvarer og plasserer dem inn i et sunt kosthold. med bakgrunn i vitenskapelig forskning skal vi ta for oss de beste råvarene og matvarene fra området og bli kjent med dem fra et sunnhetsperspektiv.

Kurset ledes av Lise von Krogh, ernæringsbiolog og blogger. Lise er fokusert og inspirerende, og klar for å gi deg ny kunnskap og nytt syn på mat og ernæring!

Foredrag: Sunne matpakker til barn

Foredrag:
Kostholdet til barn er svært viktig. Barn trenger riktig næring for å vokse og utvikle seg best mulig. Et dårlig kosthold kan gå utover lek, humør, energinivå og læring. På kurset får du innblikk i viktige matvarer som bør være en del av et barns kosthold, hvordan måltider bør settes sammen og gode regler for matpakker.

Etter foredraget vil det foregå en Workshop på barneområdet (Bangsund-Brygga) klokken 12.00.

Kurset ledes av Lise von Krogh, ernæringsbiolog og blogger. Lise er fokusert og inspirerende, og klar for å gi deg ny kunnskap og nytt syn på mat og ernæring!

Foredrag: «Fremtidens mat» med Zoe Christiansen

Veita

Zoe Christiansen kommer til Smak og forteller om sitt arbeide med tang som matvare, og som en ny og bærekraftig lokal resurs.

Foredraget skal inspirere til bruk av tang som matvare i det norske kjøkken. Du vil få høre om tangens fantastiske næringsmessige egenskaper og om dens evne som smaksfremhever, du vil få vite hvordan tangen sankes og hvordan den preserveres.

Zoe har de siste 5 årene arbeidet med innovasjon, bærekraft og lokal mat gjennom prosjektene i Fremtidens Mat og The Northern Company, et prisbelønnet firma som forhandler tang fra Nordatlanterhavet. Zoe utgir kokeboken “Tang og Tare, et hav av mat”  på Capplen Damm til våren 2016.

Workshop: Matpakken

Bangsund-Brygga (Gamle DRIV)

Vi fordyper oss i viktige matvarer. Et håndfast kurs hvor teorien omsettes i praksis. Vi skal se på, kjenne på og smake på maten. Et lærerikt kurs som avsluttes med at vi lager hver sin sunne matpakke som så blir fotografert og vil inngå i et inspirasjonshefte for alle deltagerne.

Ta med barna og bli med på workshop i regi av Lise Von Krogh! 

Historisk Kjøkken

12.45-13.15 Foredrag «Nordnorsk Tradisjonsmat»

13.15-14.30 Smaken av historisk kjøkken «Smak på nordnorsk tradisjonell mat som holder på å gå i glemmeboken: 

På menyen:

Sildgrynsuppe

Sildekaviar m/rømme og flatbrød

Seiballer m/bacon og sirup

Blodpølse

Gomme på havrekjeks m/ gulrotmarmelade

Sagogrynsgrøt m/ solbærsirup

Semulegrynspudding m/ bringebærsaus

Nordnorsk Høstpreludium

Emmas Drømmekjøkken

Meny kommer…

Serveres fra 17.30 og utover

Det Innovative Arktiske Kjøkken

Mathallen

Vi som bor i Nord-Norge er så heldig å bo midt i det reneste og smakfulle matfatet. Havet er fullt av råvarer med stort potensiale og som vi i utgangspunktet spiser for lite av. Vi har utfordret våre innovative gourmetkokker til å ta i bruk disse fantastiske råvarene som kommer direkte fra havets skattekiste. De skal komponere noen spennende småretter som du nå har mulighet til å smake på under årets SMAK Nordnorsk Matfestival! Dette er et arrangement for deg som er interessert i mat og nye smaker.

 

Billetter finner du her!

EtterSMAK: Bunga Bar

Helmersen Delikatesser

Vi kjører på med Bunga Bar som en del av EtterSMAK lørdag under festivalen. Bunga Bar har blitt en institusjon i Tromsø og med ennå bedre planlegging kommer det til å bli helt ville tilstander! 

Barnas Matfestival på Holt

Holt

Det blir gøy på landet! Vi satser på bred medvirkning av barn i forskjellige matlagingsaktiviteter og potethøsting. Det blir kunnskapsformidling og minikurs rundt forskjellige planter og tema, quiz og lek og kafé i gårdsbarnehagen. Kl. 13 markerer vi at vi er godkjent som 4H-gård i Norge

Pris: 25 kr per pers per matlagingsstasjon. Kafe og hesteridning betales ekstra. Kunnskapsaktiviteter, minikurs og andre aktiviteter tilbys gratis

Matlagingsaktiviteter:

 • Sauekjøtt i kokegrop
 • Grønnsaksgryter på bål
 • Vedfyrt bakeovn
 • Smoothiesykkel
 • Smørlaging
 • Dumplings
 • Pinnebrød
 • Potetlomper
 • Byggrynsgrøt med bær
 • Pølse- og grønnsaksgrilling

 

Tema og aktiviteter:

 • Sopp og bær i nord-norsk natur
 • Poteter
 • Urter
 • Belgvekstenes år
 • Kreativt grønnsaksverksted
 • Gøy på landet-aktiviteter
 • Dyr på gården: sau, kanin, høns, hest
 • Kafe i gårdsbarnehagen

Arrangementet foregår ute. For å unngå søppel ber vi i god 4H-ånd om å ta med eget turutstyr dvs. eget fat (suppe), kopper og bestikk. Takk!

Det er ikke parkeringsmuligheter på og rundt gården. Vi anbefaler og ta buss, sykle eller komme gående til festivalområdet.  

 

For mer og oppdatert info se her!

 

Kurs: Baking

Breivika VGS

Hva kan vi bruke Briochedeig til?
Det er så mangt og mye, og i kurset skal vi se nærmere på nettopp denne allsidige deigen.

Som deltaker vil du også få lære å bake med bakestein, og når kurset er ferdig vil du forlate det med påfyll av ny kunnskap, og forhåpentligvis gode ideér, i tillegg til deilige bakevarer i din hånd.

Kurset ledes av Gunn Larsen, baker og konditor ved Restaurant og Matfag

Billetter finner du her!

Kurs: Partering

Breivika VGS

På dette kurset får du kunnskap om partering og videreforedling av lam. Vi bruker hele dyret og deltagerne får med seg stykningsdeler hjem. Det vil være fokus på partering tilpasset hjemmebruk

Kurset innbefatter:
• Kunnskap om partering
• kunnskap om tradisjonelle tilberedningsmetoder
• Et lam på ca. 15 kg. som foredles, alle får et ½ hjem

Kurset ledes av Solberg Pettersen

Billetter finner du her!

Kurs: Fiskemat

Breivika VGS

Med fersk hysefilet og kjøkkenmaskin er veien kort til hjemmelagde fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding. Ingenting er som det du lager selv, da du kan tilsette urter og krydder som du liker. Bli med å la deg og smaksløkene dine bli inspirert!

Varighet: 2-3 timer

Kurset ledes av Kokkenes Mesterlaug Troms

Billetter finner du her!

Kurs: Klippfisk

Breivika VGS

Har du noen gang lurt på hvilke nye måter du kan tilberede klippfisken på? I dette kurset får du ny inspirasjon og nytt syn på tilberedning av en gammel klassiker. Sammen med kjøkkensjef Tommy Olsen fra Clarion The Edge får du tilberede klippfisken på nye måter.

Varighet: 2-3 timer
Kurset ledes av Tommy Olsen, kjøkkensjef ved Clarion The Edge

Billetter finner du her!

Kurs: Pølser

Breivika VGS

Pølsemaker for en dag?

Når du forlater dette kurset med ny og givende kunnskap blir du nok en Pølsemaker i ettertid og! Her får du nemlig lære deg å lage julepølser i tillegg til spennnende og smaksrik bratwurst. Med deg hjem får du selvfølgelig deilige pølser.
Varighet: 2-3 timer

Kurset ledes av Kokkenes Mesterlaug Troms

Billetter finner du her!

Kurs: Sild

Breivika VGS

Julen nærmer seg og hva er vel bedre enn egenproduserte sildesalater? I dette kurset får du gjennomgang av både tradisjonelle sildesalater og nye varianter. Når kurset er over får du selvfølgelig sild med deg hjem!

Kurset ledes av Kokkenes Mesterlaug Troms

Billetter finner du her!

gnist - web som funkler