Byr på bestemors sennepssaus og andre godsaker

Med en gammel familieoppskrift håper Guri Nestvold og familien at sennepssausen Mimi faller i smak over hele landet.

Arctic Mustard sennepssaus

I bestemors gamle kokebok fra 1950-tallet fant de oppskriften skrevet ned med vakkerløkkeskrift. Sennepssausen ble laget til fest, jul og bryllup – og til slutt gikk det gjetord om den. Guri Nestvolds mor produserte den hjemmelagde sennepssausen fra Verdal i 17 år, men da hun i fjor ønsket å gå av med pensjon, tok Guri Nestvold og to søsken, over. De ønsker å ta over eventyret foreldrene startet.

– Foreldrene våre holdt på å produsere sausen i 20 år og hadde en omsetning på 600.000 kroner. Da vi tok over, ønsket vi å satse nasjonalt. Vi har alle tre annet arbeid, så vi måtte finne noen som kunne produsere for oss, sier Nestvold.

Øker omsetningen

Søsknene etablerte selskapet Arctic Mustard AS med hovedkontor i Bodø. Produksjonen av sennepssausen skjer hos attføringsbedriften BeiarVekst i Beiarn.

– Det er gledelig at vi kan være med på å få folk tilbake i jobb. Vi startet produksjonen der 1. august i fjor og på fem måneder solgte vi for 1,2 millioner kroner. I år tror vi at vi kommer opp på 5 millioner kroner, og vi tror at vi kommer opp i 10 millioner neste år, sier Nestvold. 

Vil dyrke sennep

Det nye selskapet produserer ikke bare sennepssaus. På løpende bånd kommer nå aioli, tyttebærkrem og glutenfritt flatbrød. De har satt i gang et eget team som driver produktutvikling for å lage flere glutenfrie og laktosefrie varer.

– Vi har også kjøpt og sådd sennepsfrø i Beiarn. Etter hvert vil det bli en stor attraksjon å komme til Beiarndalen når sennepsfrøene blomstrer, sier Nestvold.

Sennepssausen selges i dagligvarebutikker over hele landet, og fraktes ut fra Nordland med fly, tog, båt og jernbane. I år er de på plass på SMAK nordnorsk matfestival for første gang.

– Moren min solgte sennepssaus til de som spurte. Vi bruker nå nye salgskanaler for å nå hele landet, én ting er å komme inn i butikkhyllene, men hvis du ikke kommer ut av butikken, så hjelper ikke det. SMAK matfestival er viktig for oss for å nå ut til folk, og vi gleder oss til å komme til Tromsø, sier Nestvold.

gnist - web som funkler