SMAK inviterer barn til matfestivalen

Barnas favoritt, Christer Johnsgård, skal kokkelere sammen med barn og unge under årets SMAK-festival.

Christer Johnsgård

I år har SMAK nordnorsk matfestival dedikert et eget område for barn og unge. Kulturhusplassen i Tromsø skal syde av aktiviteter som handler om å fremme kunnskap om hvor maten vår kommer fra og kunnskap om nordnorske tradisjoner.

Christer Johnsgård, programleder av NRKs Kråkeklubben og fotballspiller på FK Senja, skal ta festivalbarna med på forskjellige aktiviteter.

– I ”Havets skattekiste” skal barna putte i det de ønsker, og så skal vi smake på maten vi lager, sier Johnsgård. Han lover flere overraskelser og mye moro underveis.

Lager sunn mat

Christer Johnsgård har studert ernæring på universitetet og er opptatt av å spise sunn mat.

– Jeg er veldig interessert i mat, og synes man skal lage mat fra grunnen. Jeg har ingen sans for halvfabrikat, og lager blant annet tacokrydderet mitt selv, sier Johnsgård.

Det er gratis inngang til området, hvor også Råfisklaget lærer barna om fisk og fangst, og barna skal få sløye fisk og lage mat av våre fantastiske nordnorske råvarer.

Mytiske vesener i havet

Teatergruppen Rimfrost spiller forestillingen ”Isak draugdreper – fortellinger fra havet” fire ganger under årets SMAK-festival.

– Forestillingen handler om hvorfor Isak blir kalt draugdreper og om første gangen han drepte en draug. Draugen var tidligere et naturlig midtpunkt i nordnorsk historiefortelling, men i dag er det ikke lenger mange som vet hvem draugen er. Forestillingen tar for seg de mytiske figurene vi finner i havet, sier Alexander Rindestu i Rimfrost.

Forestillingen passer for barn fra 5 år og opp til 90 år.
Sjekk når forestillingen spilles

– Dette er nordnorsk skrekk, og jeg håper at barna kan oppleve naturen på et annet vis etter å ha sett forestillingen. Voksne som ser på, vil sitte igjen med ”aha, dette fortalte jo mine besteforeldre meg om”, sier Rindestu.

SMAK nordnorsk matfestival er en folkefest, og da hører også de minste med.
– Vi ønsker at også barna skal få en morsom matfestival, samtidig som vi ønsker å gi kunnskap om nordnorsk tradisjonsmat, sier prosjektleder Natalie Robertsen i SMAK.

ikon_facebook_20x20Følg SMAK på Facebook

gnist - web som funkler