SMAK gir deg nordnorsk gourmetmiddag

Landsdelens beste kokker går sammen om å kokkelere med Nord-Norges beste råvarer i «Det nordnorske måltid» under SMAK nordnorsk matfestival.

Kokke-elevene Mikael Bergseteren (f.v.), Charlotte Rehnlund, Sander Simonsen, Petter Pettersen, Jon Erlend Matre og Madelen Camilla Rolland og skal kokkelere under gourmetmiddagen «Det nordnorske måltid» fredag og lørdag under SMAK nordnorsk matfestival. Her står de sammen med avdelingsleder Erik K. Jæger ved Breivika videregående og kjøkkensjef Gunnar Jensen på Mathallen.

I SMAK-lavvoen på Stortorget i Tromsøs vil du fredag og lørdag kveld under SMAK-festivalen nyte nydelig mat i en god atmosfære. Den prisbelønte kokken og kjøkkensjefen Gunnar Jensen har satt sammen menyen til en 4-retters gourmetmiddag med sesongens beste råvarer fra Nord-Norge.

– Nordnorske råvarer står i fokus, og vi skal servere Norges beste laks – Aurora laks fra Skjervøy. Deretter serverer vi en økologisk rett på villkveite og økologiske grønnsaker fra gårder i Tromsø. Vi byr også på høyrygg av ku og til dessert serveres bringebær med hvit sjokolade og rømme, sier Gunnar Jensen.

Bruker lokale råvarer

Underveis lover Jensen i tillegg noen smaksoverraskelser laget med sild og hval.

– Da vi lagde menyen ønsket vi først og fremst å bruke lokale, nordnorske råvarer i sesong, sier Jensen.

Fredag spiller bandet «Robaat», mens lørdag sørger «Dylan på nordnorsk» for underholdningen.

Her kan du kjøpe billett til middagen

Rekrutterer unge kokker

Kokke- og servitørelever ved de videregående skolene i Breivika, Sørreisa og Nordkjosbotn deltar i «Det nordnorske måltid». Forarbeidet starter flere dager før middagen serveres.

– SMAK-festivalen gir elevene en god arena for å sette teorien ut i virkelig praksis. På SMAK får de mulighet til å jobbe sammen med erfarne kokker, sier avdelingsleder Erik Jæger ved Breivika videregående skole.

Han ser at rekrutteringen til skolens kokkelinje har økt de siste årene, og mener SMAK-festivalen bidrar til å øke interessen blant unge.

– SMAK er årets happening

Jon Erlend Matre er en av 75 elever som skal bidra til «Det nordnorske måltid».
– SMAK-festivalen er årets happening, og jeg har gledet meg helt siden i fjor. Fjorårets festival ga mersmak, og viste meg at jeg hadde valgt riktig linje på skolen, sier Matre.

Madelen Camilla Rolland gleder seg til SMAK-festivalen og synes det er godt å komme seg ut fra skolen og gjøre noe annet.

– Jeg gleder meg til stresset, jeg liker høy temperatur, sier Rolland.

Gunnar Jensen berømmer elevene og mener SMAK-festivalen også gir kokker mulighet til å se elevene i aksjon.

– To av dem jeg jobbet sammen med under fjorårets SMAK-festival, jobber nå to dager i uken på Mathallen. De er utrolig flinke, sier Jensen.

 

Det Nordnorske Måltid: Festmeny

 Aperitiff

Codorniu Classico Brut

 Snack 1:

Sild fra Nergård på Senjahopen

Pepperrotkrem, syltet løk, rødløk, egg og brunet smør.

Snack 2:

LofotHval

*

Aurora Laks fra Skjærvøy

Målselvnepe, Blomkål, reddik, agurk, yoghurt og rømme.

Von Winning Riesling

*

Smørposjert Vill-Kveite Øko

Pastinakk –og knutekål, fennikel og Hollandaiseskum.

Laroche Petite Chablis

*

Høyrygg av Ku fra Målselv, 60 timer(Norsk Rødt Fe)

Selleri, småløk, estragon og kalvetungecroquette.

Masi Campofiorin

*

Bringebær, rømme og hvit sjokolade

Hvit sjokoladerand, karamellisert hvit sjokolade, rømme-is og varianter på bringebær

Zantho Berenauslese

ikon_facebook_20x20Følg SMAK på Facebook

gnist - web som funkler