Utfordrer serveringssteder til å fortsette SMAK-festen

Nytt av årets SMAK-festival er «EtterSMAK» som skal foregå etter at festivalområdet stenges fredag og lørdag. Nå oppfordrer SMAK serveringsstedene i Tromsø til å bli seg med på dette tiltaket.

— I fjor merket vi godt at publikum ikke var helt klar til å ta kveld etter at festivalområdet stengte i fem, seks-tiden på kvelden. Derfor utfordrer vi i år serveringsstedene til å lage arrangementer i deres egen lokasjon og knytte arrangementet til SMAK-programmet, sier Natalie Robertsen i SMAK.

Tatt initiativ selv

For å kvalifisere seg til å være en del av programmet «EtterSMAK» må serveringsstedet gjøre noe utenom det vanlige. Det kan være temaservering, underholdning, kurs og lignende.

EtterSMAK er et aktivitetstilbud etter stengetid av hovedfestivalen 23. og 24.september. I år ønsker vi å gi publikum et spennende tilbud etter stengetiden, sier Robertsen.

Les også: Flere nye aktiviteter til årets SMAK-festival

BildeEMMAS

INVITERER TIL ETTERSMAK: Anne Brit Andreassen, innehaver av Emmas Drømmekjøkken har en egen SMAK-meny som serveres etter SMAK-festivalen. Nå oppfordrer hun andre til å være med på EtterSMAK.

Emmas Drømmekjøkken er en av aktørene som har valgt å tilrettelegge for feststemte festivalpublikummere alle de tre årene SMAK har vært arrangert. De er derfor en selvskreven del av «EtterSMAK»-programmet.

Vi har hvert år en egen SMAK-meny med opp til ni retter bestående av lokale og regionale råvarer. Dette er en meny vi serverer eksklusivt fredag og lørdag under SMAK-festivalen hvor gjester får mulighet til å smake på flere av SMAK-utstillernes råvarer tilberedt av våre kokker, sier Anne Brit Andreassen, innehaver av Emmas Drømmekjøkken.

God PR

Andreassen nevner blant annet fisk fra Halvors Tradisjonsfisk og Dragøy, kjøtt fra Mydland, ost fra Vildenvang i Balsfjord, Midnattssolpotet fra Tromspotet på Senja og råvarer fra Widding gård samt selvplukk av rabarbra, bær og sopp fra nærområdet brukt som elementer i deres SMAK-meny.

— Under første SMAK-festival var vi utstiller og hadde pølsebod hvor vi vant for beste stand. Vi har ikke vært tradisjonelle utstillere siden, men er med på å sponse festivalen og inviterer publikum til å smake nordnorske råvarer hos oss senere på kvelden. Nå håper vi på at flere blir med på å gjøre det samme ettersom det i år arrangeres EtterSMAK, sier Andreassen.

Les også: Både veteraner og nykommere blant årets utstillere under SMAK-festivalen

Andreassen mener at SMAK-festivalen motiverer dem og mange andre i bransjen til å tenke nytt og få frem nye smaker.

— Vi har fantastiske råvarer i regionen, og det både forplikter og inspirerer til å jobbe med å få det beste ut av disse. SMAK gir både Emmas Drømmekjøkken og restaurantbransjen i byen en fin anledning til å vise seg frem, også for de mange tilreisende. Men ikke minst er festivalen veldig god PR for nordnorsk mat.

Gladmat neste

Ifølge Andreassen er samarbeidet mellom matbransjen i nord litt av årsaken til den suksessen SMAK har blitt.

—      Vi i matbransjen i nord er flinke til å hjelpe og støtte opp om hverandre. Det er jo fantastisk at hele Storgata fylles til trengsel i to dager under festivalen. Jeg ser for meg at SMAK i fremtiden kan bli på nivå med Gladmat-festivalen i Stavanger, sier «ho Emma». 

gnist - web som funkler