Åpner restaurantene etter SMAK

Folk ønsker ikke å gå hjem etter at festivalområdet stenger fredag og lørdag under SMAK-festivalen. Dermed åpner flere restauranter for en velsmakende «EtterSMAK».

— Vi har laget en meny som vi kaller for «Nordnorsk høstpreludium» som serveres fredag og lørdag. Menyen består av det beste fra høstens grøde, og er kjøpt av samarbeidspartnere som er tilstede på SMAK-festivalen. Vi har i tillegg sanket, høstet og plukket, sier innehaver Anne Brit Andreassen hos Emmas Drømmekjøkken.

Det er laget en 9-retters meny, men man kan også spise 7-retter, 5-retter, 3-retter eller kun hovedrett. På menyen står rype, boknafisk, kantarellsuppe, blåbærmarinert kveite, multer og ripssorbet.

— I tillegg byr vi på en boblelunsj lørdag, med fire forskjellige lunsjretter som er satt sammen med fire forskjellige bobler, forteller daglig leder Kjetil Henriksen ved Emmas Drømmekjøkken.

Kombinerer mat og øl

Mathallen og Graff Brygghus har slått seg sammen under årets SMAK-festival.

— Vi begynner i festivalgata, og når den stenger, fortsetter vi moroa inne i Mathallens delikatessebutikk. Vi forlenger festen, og åpner en pub innendørs. Da blir det øl fra Graff og snacks og småretter fra Mathallen, forteller Martin Amundsen og Marius Graff i Graff Brygghus.

Festivalsjef Petter Markussen, daglig leder Kjetil i Emmas Drømmekjøkken, Anne Brit Andreassen fra Emmas Drømmekjøkken, Martin Amundsen og Marius Graff fra Graff Bryggerihus og John-Fredrik Solberg fra Mathallen.

Festivalsjef Petter Markussen, daglig leder Kjetil Henriksen og Anne Brit Andreassen fra Emmas Drømmekjøkken, Martin Amundsen og Marius Graff fra Graff Bryggerihus og John-Fredrik Solberg fra Mathallen lover spennende smaker og mye moro når festivalgaten stenger.

De kommer rett fra bryggerhuset til Stortorget, der de holder på å gjøre klar til en ny type øl som skal være ferdig til SMAK-festivalen. Det er et øl som smaker sitrus.

— Vi endrer menyen på drikkekartet fra fredag til lørdag, slik at folk kan få smake på noe nytt begge festivaldagene, sier Martin Amundsen.

Mathallen lanserer også sin nye høstmeny inne i restauranten, for dem som ønsker et større måltid.

— Høsten er sesongen for nordnorske råvarer, og vi har satt sammen en spennende meny, sier John-Fredrik Solberg fra Mathallen.

Kurs i drinkmiksing

Fredag kveld kan du også komme på kurs hos Maskineriet i Storgata 57 i «Grunnleggende drinkmiksing». Her får du lære hvordan ulike favorittdrinker komponeres og hvordan du enkelt kan servere gode drinker og coctails.

Fredag kveld serveres gourmetmiddagen «Det nordnorske måltid», hvor landsdelens beste kokker har satt sammen en 5-retters meny som med nordnorske råvarer.

Les også: «Det nordnorske måltid» – les menyen her

Helmersen Delikatesser deltar også på «EtterSMAK» og inviterer til «Bunga Bar» lørdag kveld. De lover dampende stemning, tapas/snacks, bobler og lokalt brygg fra Bryggeri 13.

Lørdag kveld åpner også Mathallen for «Det innovative arktiske kjøkken» hvor byens kokker tar for seg sjømat og andre råvarer som er lite brukt til vanlig.

-Det kan være råvarer som skjell, tang eller kråkeboller som ikke brukes i det daglige, men som kan spises. Vi ønsker å utfordre publikum til å smake på noe helt nytt, sier festivalsjef Petter Markussen i SMAK Nordnorsk Matfestival.

Les også: Gratis foredrag blant annet om bruk av tang

Ber om offentlig støtte

Emmas Drømmekjøkken-innehaveren sier det er en selvfølge å delta på SMAK-festivalen, selv om restauranten ikke har stand i festivalgata.

-Vi synes SMAK-festivalen er et fantastisk tiltak som virkelig setter Tromsø og Troms på matkartet. Besøkstallene overstiger jo også 17. mai, så dette er virkelig en folkefest. Jeg håper inderlig at festivalen er kommet for å bli, og så mener jeg at fylket burde kunne sponse med noen flere kroner. Her reiser småskalaprodusenter fra bruket sitt for å stå to dager på stand, de burde virkelig få en klekkelig sum, sier Anne Brit Andreassen.

Les hele programmet for «EtterSMAK» her!

gnist - web som funkler