Gratis foredrag under årets SMAK-festival

Årets SMAK-festival ønsker å gi publikum mer kunnskap og inspirasjon om mat. Økologisk mat, ren mat og uvante råvarer er noen stikkord.

SMAK Nordnorsk Matfestival byr i år på flere gratis foredrag i Veita (det gule huset) fredag 23. og lørdag 24. september.

– Vi ønsker å gi publikum under årets SMAK Nordnorsk Matfestival både kunnskap og inspirasjon om all den gode maten vi har i Nord-Norge. Vi har for eksempel mange råvarer vi ikke bruker, for eksempel tang, sier festivalsjef Petter Markussen og prosjektleder for SMAK-festivalen Natalie Robertsen.
Alle foredragene skjer på Veita nord i Tromsø sentrum, i det gule huset ved inngangen i Storgata.

«Dyrk din egen mat»

Mats Jacobsen fra Jacobsen på Berg skal inspirere folk til å dyrke sin egen mat.

Mats Jacobsen fra Jacobsen på Berg skal inspirere folk til å dyrke sin egen mat.

Årets unge bonde, Mats Jacobsen – også kjent som Jacobsen på Berg – skal inspirere deg til å dyrke egen mat, det være seg på balkongen, i hagen eller i vinduskarmen.
Mats driver urban økologisk gårdsdrift på Berg utenfor Tromsø. Her går det i kjøttproduksjon av gris, villsau og kje, glade egg fra høner og grønnsaker i sesong. Han vil inspirere deg til å dyrke egen mat. Det er lettere enn du tror.
Tid: Fredag 23. september kl. 13.30-14.00

«Veien til mannen hjerte går gjennom magen»

Jon-Frede Engdahl, kjent fra den økologiske Michelinrestauranten Maaemo og Kolonihagen, er opptatt av ekte, ærlig og god mat. Med sin lidenskap for mat ønsker han å bidra til at flere kan få en oppvåkning og matbevissthet slik at man på sikt kan få endret matvanene til nordmenn og det tilgjengelige utvalget av mat i matbutikkene. Foredraget til Jon-Frede er oppskriften på hvordan følge hjertet, blandet med kreativ vilje, kunnskap og evnen å grunde noe som er helt 100 prosent unikt og rent.
Tid: Fredag 23. september kl. 13.00-13.30

«Fremtidens mat»

Zoe Christiansen skal fortelle om sitt arbeid med tang som matvare, og som en ny og bærekraftig lokal ressurs. Foredraget skal inspirere til bruk av tang som matvare i det norske kjøkken. Du vil få høre om tangens fantastiske næringsmessige egenskaper og om dens evne som smaksfremhever, du vil få vite hvordan tangen sankes og hvordan den preserveres. Zoe har de siste fem årene arbeidet med innovasjon, bærekraft og lokal mat gjennom prosjektene i Fremtidens Mat og The Northern Company, et prisbelønnet firma som forhandler tang fra Nordatlanterhavet. Zoe utgir kokeboken “Tang og Tare, et hav av mat” på Capplen Damm til våren 2016.
Tid: Fredag 23. september kl. 14.00-14.30
Lørdag 24. september kl. 12.00-12.30

«Et renere liv»

Ernæringsbiolog Lise von Krogh holder foredrag om hvordan lokalmat kan bidra til et sunnere kosthold.

Ernæringsbiolog Lise von Krogh holder foredrag om hvordan lokalmat kan bidra til et sunnere kosthold.

Lokalmat er en viktig del av et sunt kosthold! Industribearbeidet mat er en betydelig del av kostholdet vårt. En del av denne maten er sunn og god, men ikke alt. Den gjør noe med hvordan vi spiser. Mattradisjoner, lokale råvarer og matglede er en viktig del av kostholdet vårt vi ikke må glemme. Dette lynkurset tar for seg viktige lokale matvarer og plasserer dem inn i et sunt kosthold. Med bakgrunn i vitenskapelig forskning skal vi ta for oss de beste råvarene og matvarene fra området og bli kjent med dem fra et sunnhetsperspektiv.
Foredrag med Lise von Krogh, ernæringsbiolog og blogger. Lise er fokusert og inspirerende, og klar for å gi deg ny kunnskap og nytt syn på mat og ernæring.
Tid: Lørdag 24. september kl. 11.00-11.30

«Sunne matpakker til barn»

Kostholdet til barn er svært viktig. Barn trenger riktig næring for å vokse og utvikle seg best mulig. Et dårlig kosthold kan gå utover lek, humør, energinivå og læring. På kurset får du innblikk i viktige matvarer som bør være en del av et barns kosthold, hvordan måltider bør settes sammen og gode regler for matpakker.
Kurset ledes av Lise von Krogh, ernæringsbiolog og blogger. Lise er fokusert og inspirerende, og klar for å gi deg ny kunnskap og nytt syn på mat og ernæring.
Tid: Lørdag 24. september kl. 11.30-12.00
Etter foredraget vil det foregå en workshop på barneområdet (Bangsund-Brygga) klokken 12.00.

Sjekk hele programmet til SMAK Nordnorsk Matfestival her!

gnist - web som funkler