Elsker å lage pizza av restemat

Gammelt brød, dvaske grønnsaker og utgått på dato-melk? Ingen grunn til å kaste slik mat, mener kjøkkensjef Tommy Olsen ved Clarion Hotel The Edge.

(Foto: Tom Benjaminsen)

Selv har han og familien redusert den ukentlige matregningen til 1.500 kroner etter at de begynte å planlegge måltidene og bruke restene i matlagingen.

– Vi så at vi kastet enormt mye mat, og det er et paradoks når folk synes at maten er dyr. Det er jo til og med enkelte matretter som bare blir bedre når de varmes opp dagen etter, for eksempel fårikål. Og hvem har noen gang sagt nei til pizza dagen derpå? spør Olsen.

Foran seg på benken har han svett ost, skrukkete tomater, melk som er utgått på dato og noen gamle kjøttrester.

– Med dette ønsker jeg å lage mat som det er verdt å slå av tv-en for, slik at man sitter og spiser maten ved bordet i lag.

 

Lukt og smak

Kjøkkensjefen mener det er spesielt mange ost- og meieriprodukter som kastes, fordi folk ser for mye på datoen.

– Lukt, smak og se. Bruk sansene i stedet for å stole på merkingen. Som regel er disse produktene gode langt over datomerkingen. En inntørket ost ser kanskje ikke god ut, men hvis du rasper den opp og bruker den på pizzaen, er den helt fin.

Bruk av restemat er også godt for miljøet. Den dvaske tomaten du har tenkt å kaste er dyrket i Spania, før den flys til Oslo for så å reise med trailer til Tromsø.

– Det er dårlig for miljøet å kaste den tomaten, i tillegg til at det er penger rett ut av vinduet, sier Olsen.

 

 Planlegger hver søndag

Hjemme hos Olsen planlegger de neste ukes middager hver søndag.

– Vi går igjennom hva vi allerede har i skapet og ser på hvordan vi jobber. Da er det enkelt å handle inn det vi trenger, og så slipper vi diskusjonen hver dag om hva vi skal ha til middag. Vi har også porsjonskontroll og lager ikke mer enn vi spiser, da slipper vi også mange rester. Spesielt pasta, poteter og ris er det lett å koke for mye av.

Hva er din favorittrestemat?

– Pizza! Det er lett å bruke restene på en pizza, jeg bruker blant annet ofte poteter og løk, det blir kjempegodt.

 

Se videoen med Tommy Olsen der han viser sine beste restemattriks:

http://https://www.youtube.com/watch?v=7wHSiXbuCKc

gnist - web som funkler