Kokkelærling Madelen fikk reise til kokke-OL

Madelen Rolland (19) og 18 andre lærlinger opplevde Kokke-OL i Erfurt på nært hold og kom hjem med ny inspirasjon i bagasjen.

(Foto: Tom Hansen)

 

Madelen jobber til daglig som lærling ved Mathallen i Tromsø. I fjor høst fikk fire lærlinger fra Nord-Norge, Jon Erlend Matre (Mathallen), Oda Marie Karvonen (Universitetssykehuset kjøkken) og Fatima Diana Sjøgren Warwame (Umami)sjansen til å være med en gruppe restaurant – og matlærlinger til kokke-OL i Erfurt i Tyskland. Turen ble arrangert av matvaregrossisten ASKO.

–Jon Erlend og jeg søkte, og var så heldig å få være med. Det var en stor begivenhet og vi fikk mange inntrykk. Turen ga lyst til å fortsette videre, og gjør at jeg nok brenner mer for faget enn jeg ellers ville gjort, sier Madelen Rolland.

 

Vil rekruttere flere

ASKO Nord har i dag sju lærlinger, innen sjåfør- og logistikkfag. Fra Ramfjord kjører ASKO-trailerne ut til hele Nord-Norge. – Vi ønsker å være en distributør av lokal mat. Både for oss, våre kunder og våre forbrukere er lokal mat viktig. Lokal mat er fantastisk gode produkter som er med på å fortelle en historie, både om råvarene og om stedet de kommer fra, sier Ole-Richard Røsberg, markedssjef for ASKO Servering. (Foto: Camilla Solheim)

I tillegg til å få se selve kokkekonkurransen var det lagt opp til et bredt faglig program. Det ble blant annet arrangert et svinn- og økonomikurs, og besøk hos et lokalt bryggeri og messeområdet med mange utstillere. Målet med turen var å vise den bredde og variasjon som finnes innenfor kokkefaget.

– ASKO er sterkt engasjert i arbeidet med rekrutteringen til restaurant- og matfag. Vi er opptatt av å vise frem fagenes muligheter, og vi ønsker å bidra med tiltak som kan inspirere unge til å velge kokk- eller servitøryrket. Dette er jo også våre framtidig kunder, uten kokkene har vi ingen å levere mat til. I dag er det stor mangel på kokker, sier markedssjef Ole-Richard Røsberg i ASKO Servering.

Fra Minken Næringspark i Ramfjord utenfor Tromsø distribueres mat fra Lofoten i sør til Kirkenes i nord. Totalt er det nærmere 1500 ulike institusjoner, restauranter, bensinstasjoner, kiosker og dagligvarebutikker over hele Nord-Norge som får levert mat fra ASKO NORD.

 

Støtter SMAK-festivalen

Det er dermed helt naturlig for ASKO NORD å være en av SMAK Nordnorsk Matfestivals hovedpartnere.
– I tillegg til at vi er nært tilknyttet Kokkenes Mesterlaug Troms, som er hovedeier i SMAK, passer festivalens profil svært godt det vi driver med. SMAK er en fin arena for å synliggjøre matfaget, og vi har støttet festivalen fra dag 1, sier Røsberg.

Under SMAK-festivalen er kokkelærlinger, servitørlærlinger og kokkeskoleelever med på å preppe, lage mat og servere mat og drikke til tusenvis av publikummere.

–SMAK setter mat på agendaen og skaper et positivt inntrykk av faget, ikke bare for elevene og lærlingene, men også familie og venner, sier markedskonsulent Andreas Bakkeli i ASKO Servering.

 

Lagde mat med landslagskokk

ASKO bidrar til opprettelsen av en ny stiftelse som har som mål å øke rekrutteringen til kokkefaget. Det er NHO Reiseliv, Norges Kokkemesteres Landsforening, Scandic Hotels AS, Mat og Drikke Gruppen AS og ASKO Norge som har gått sammen om Stiftelsen for rekruttering til restaurant- og matfag. Turen til Erfurt en en del av det, og i ettertid fikk de samme lærlingene være med på kunde- og leverandørdagene til NorgesGruppen.

Madelen Rolland og Jon Erlend Matre har vært med på SMAK siden første festival og skal åpne årets SMAK matfestival i markering av 5årsjubileumet.

–Vi fikk være med på å lage mat til 300-400 mennesker sammen med kapteinen for kokkelandslaget, Christer Rødseth, og det var kjemperått. Vi som var med på turen til Erfurt ble en sammensveiset gjeng, og det var fint at vi fikk møtes igjen, sier Madelen.

Hun er i dag andreårslærling og har ett år igjen av læretiden. 22. september skal hun og Jon Erlend Matre åpne årets SMAK Nordnorsk Matfestival på Stortorget i Tromsø.

–Det er en stor ære å få åpne festivalen. Vi har vært med i alle år, og for meg betyr SMAK mye. Det var under SMAK-festivalen at jeg fikk lærlingeplass da jeg gikk på vg1, så jeg er virkelig et barn av SMAK-festivalen.

 

 

gnist - web som funkler