Årets tema; Røtter

SMAK nordnorsk matfestival er klar med festivalgate, lavvo på torget og flere spennende konsepter.

 

Skansen blir en helt ny del av årets Smak-festival. Der skal konseptet «Det historiske kjøkken» gjennomføres.

Elever fra mat- og restaurantfag skal i samarbeid med Bårstua på Skansen servere mat fra et historisk perspektiv.

– Det passer også perfekt til årets tema, som er røtter. I det kan man legge mye. Man kan tenke på rotgrønnsaker, men også på at vi går «back to the roots». Hele byen startet jo på Skansen og derfor blir det jo spennende å ta dette området i bruk som en del av festivalen, sier festivalsjef Petter Markussen.

Røtter

Han er også svært fornøyd med årets tema for festivalen, for røtter er et tema som har blitt veldig trendy.

– Tromsø er jo kjent som en kjøtt-by, med fem store velrennomerte kjøttbedrifter. Vi er jo også kjent som en av landets største fiskerihavner. Da passer det fint å ta opp røtter. Det er jo veldig «in» å bringe røtter til bordet, spesielt i drikker og shots. Vi ser at kommunens plantebokser på Rambergan er populære. Det samme er parsellhagene på Holt, hvor man kan gå sammen om å dyrke grønnsaker. Egendyrket mat er veldig i vinden. Og så er det jo veldig godt. Noe av det beste og enkleste jeg kan lage til middag er å kutte opp rotgrønnsaker og legge det i ei ildfast form og bake det sammen med enten kylling eller fisk. Det blir vanvittige gode smaker selv om det er enkelt å lage, sier Markussen.

Festivalgata

Det festivalsjefen gleder seg aller mest til er festivalgata med alle matbodene og utstillerne som blir satt opp i Storgata under festivalen.

– Jeg glemmer aldri første året med Smak-festivalen og det synet som møtte oss da. Vi hadde sagt at festivalgata skulle åpne klokken tolv fredag formiddag, og da vi gikk ut i Storgata klokken 11.00 var det tettpakket med lunsjsultne folk som var på utkikk etter mat. Og så var det ikke åpent! Folkene fortsatte heldigvis å strømme til Storgata gjennom hele fredagen og lørdagen. Det var et sånt «tåre i øyekroken»-øyeblikk for meg, forteller Markussen.

Antall utstillere har holdt seg stabilt fra første året, med et jevnt tilsig av nye aktører som vil være med for hvert år.

– Det virker som om utstillerne fra starten av har funnet en arena der de trives og at de ikke vil gå glipp av Smak-festivalen. Vi vet at flere er med på Matstreif i Oslo uken før Smak-festivalen, men selv om Oslo-festivalen trekker flere folk, så omsetter utstillerne for mye mer under Smak-festivalen. Her møter de et publikum som kjenner produktene bedre, sier Markussen.

Å gå gjennom en tettpakket gågate fylt til randen av spennende matboder og sultne tromsøværinger, er som om festivalsjefen skulle feiret julaften, 17. mai og bursdag samtidig.

– Å se det yrende folkelivet og all den gleden rundt mat og se hvor mye og hvor mange det engasjerer – det er det aller beste jeg kan tenke meg, sier festivalsjefen.

Det er også flere godbiter som festivalbesøkende kan se fram til.

Lavvoen på Stortorget blir satt opp i år også og skal fylles med spennende aktiviteter. En annen nyhet er at matkursene er tilbake. Disse blir annonsert etter hvert som de blir klare.

 

Komplett program for festivalen lanseres medio August, så følg med.

gnist - web som funkler