Historisk Kjøkken

I år utvider Smak-festivalen til Skansen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet der det lages historiske retter som blodpannekake og sildegrynsuppe. Alt serveres av servitører i tidsriktige kostymer.

Det legges opp til en helt unik og spesiell stemning på Skansen under Smak-festivalen.

Når kafeen Bårstua åpner dørene fredag 21. september blir det som den skulle vært drevet for 100 år siden.

På menyen står blodpannekaker med trollkrem, sildegrynsuppe, lapskaus, bålkaffe og pinnebrød som kan stekes på bål. Servitørene får på seg kostymer i 1800-tallsstil som er spesialdesignet av Nina Erdahl.

Nytt samarbeid

Smak-festivalen har hatt konseptet «historisk kjøkken» som en del av programmet i to år. Tidligere har det vært en del av festivalteltet på Stortorget og i Bangsundbrygga. Denne gangen tas konseptet til et nytt nivå.

Til vanlig drives kafeen Bårstua på Skansenvollen av Fontenehuset, som er en organisasjon for alle som har utfordringer med psykisk helse.

I de to dagene under Smak-festivalen lar de elever fra restaurant- og matfag ved Ishavsbyen videregående skole ta over styringen av kafeen.

Fontenehuset ønsker nemlig at flere elever skal oppdage tilbudene som Fontenehuset har.

– Bårstua er en liten kafé og målet vårt er å ha arbeidsplasser til medlemmer av Fontenehuset. Vi ville gjerne ha et samarbeid med Smak-festivalen og Ishavsbyen videregående skole fordi vi vet at det er stort frafall fra videregående skoler og vi ønsker å vise at også skoleelever kan komme til oss hvis skolehverdagen er tøff. Ved å bruke Bårstua kan det bidra til å gjøre skolegangen litt smidigere, sier Reidar Svare, daglig leder for Bårstua og Fontenehuset i Tromsø.

Tilbake til Tromsøs røtter

Kafeen Bårstua ble bygd i 1840, mens hovedbygningen på Skansen, Tollboden, ble bygd allerede i 1794. Det regnes som starten på Tromsø som by. Det er også en av grunnene til at Smak-festivalen ville ta i bruk dette området.

– Årets tema er jo røtter. For årets festival tenker vi også på våre historiske røtter – og da passer det perfekt å utvide til gamlebyen. I tillegg handler det om rotgrønnsaker, som er på full fart inn igjen. Det blir spennende å ha på menyen, sier festivalsjef Petter Markussen.

Skal lage gomme

Historisk kjøkken skal drives av 25 elever som går VG1 på restaurant- og matfag. De er allerede i full gang med å forberede overtakelsen. I tillegg til å servere mat fra gamle dager, skal de bruke tiden fram mot festivalen til å lage matprodukter som skal selges i kafeen.

– Vi skal lage geitramsgelé, rognebærgelé og gomme. Vi gleder oss veldig til å smake blodpannekaker! Det har vi aldri smakt før og det blir veldig spennende, sier Suzanne Stene Markussen, som er blant elevene som har fått teste 1800-tallskostymet.

– Jeg tror det blir veldig gøy, lærerikt og interessant å ha ansvaret for å drive en kafé, sier hun.

Det var nettopp elever på restaurant- og matfag, eller mangelen på elever, som gjorde at Smak-festivalen ble startet i 2013. Målet med festivalen var å øke rekrutteringen til yrket og matfaget. Elever fra Ishavsbyen videregående skole har vært med hvert eneste år siden starten.

­– Det er også fint å tenke på siden årets tema er røtter. Elevene har alltid vært viktig for festivalen og flere elever har fått sin lærlingplass nettopp under Smak-festivalen. Nå blir det spennende å se hvordan de skal ta Skansen 100 år tilbake i tid og hvordan dette blir mottatt av Smak-publikum, sier festivalsjef Petter Markussen.

Fredag 21. september åpner historisk kjøkken i Bårstua-kafé og har åpent fra klokken 11.00-18.00. Lørdag 22. september har kafeen åpent fra klokken 10.00-17.00.

 

 

gnist - web som funkler