Dette gjør Smak-festivalen for å kutte plast  

Festivalsjef Petter Markussen skal sørge for at det kuttes i bruken av plast og oppfordrer publikum: – Ta med eget bestikk og fat til festivalgata!

Bildene av hvalen som hadde magesekken fylt med 30 plastposer har rystet en hel verden og blitt et symbol på forurensningen av verdenshavene. Stadig oftere dukker det opp bilder som viser hvordan dyr lider på grunn av plastforurensning. Tromsø kommune har en visjon om å bli en plastfri by – og nå tar også Smak-festivalen grep.

– Vi lever i verdens reneste matfat og alt som forurenser dette matfatet er viktig for oss. Vi må tørre å ta et tydelig standpunkt og jobbe mot hårete mål, sier festivalsjef Petter Markussen.

Fjerner plastprodukter

Allerede i forkant av årets festival blir det gjort endringer.

– Vi skal fjerne plastbaserte engangsprodukter som bestikk, tallerken, kopper og poser på egne arrangementer, sier festivalsjefen.

Han håper at også publikum lar seg engasjere – spesielt når de skal besøke festivalgata som fylles med boder og matservering.

– Ta med bestikk og tallerken hjemmefra! Vi håper publikum går inn for dette med godt humør og engasjement og at de også ser viktigheten av miljøspørsmålet.

Ber utstillerne ta grep

Markussen vil også oppfordre alle utstillerne som deltar på festivalen til å ta grep.

– De kan for eksempel kutte plastbaserte engangsbestikk og tallerken og droppe handleposer av plast.

Hvis Smak-festivalen skal klare å ta store steg for å bli en plastfri matfestival, så håper de at også utstillerne og publikum trekker i samme retning.

– Dette er en viktig holdningskampanje for oss, og vi som jobber i matbransjen må ta et tydelig standpunkt i dette miljøspørsmålet, sier Markussen.

Viktig sak

Blant tromsøfolk i Storgata faller initiativet til Smak-festivalen i smak. Student Ole Kvikstad (21) er svært engasjert i miljøspørsmålet og bruken av plast.

– Jeg er faktisk veldig opptatt av hvor mye plast jeg selv bruker og prøver å bruke så lite som mulig og å kaste plast i riktig søppel. Jeg er også opptatt av hva andre bedrifter, organisasjoner og festivaler gjør for å kutte i plastbruken. Jeg vil gjerne gjøre det lille jeg kan for å være med å skape en endring. Det er veldig bra at Smak-festivalen nå kutter i bruk av engangsplast, sier han.

Også Anette Tingstad (23) blir glad for å høre om Smak-festivalens mål om å kutte plast.

– Jeg er selvfølgelig opptatt av plastforurensning. Det er jo noe man ikke har tenkt så mye på tidligere år fordi det ikke har vært like synlig for oss. At Smak-festivalen nå kutter i plastbruken er et veldig bra tiltak og et steg i riktig retning, sier hun.

 

– Vårt største miljøproblem

Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann er også full av lovord når han får høre om grepene som Smak-festivalen nå tar.

– Det er et glimrende forslag, nettopp fordi at vi i Tromsø har satt fokus på å være en plastfri by og vi har et plastfri by-initiativ. At festivalene våre i byen også tar slike initiativ er bare helt supert, sier Heitmann.

Vil ikke kutte all plast

Han tror det er mulig å gjøre en matfestival helt plastfri, men er ikke sikker på at det er så lurt.

– Matfestivaler er jo litt spesielle fordi vi ønsker jo faktisk å bruke litt plast. Det handler om å ta vare på maten, bevare kvaliteten og å forhindre matsvinn. Så jeg tror ikke at plast blir helt borte, men at Smak-festivalen nå prøver å redusere plastbruken er jeg veldig glad for.  Å kutte plast er viktig fordi det er at av de største miljøproblemene vi står overfor både globalt og nasjonalt. Vi er derfor nødt å ta tak i dette på lokalt nivå, sier Ap-politikeren.

Heitmann tar selv grep på hjemmefronten og har noen gode tips til hvordan man kan kutte plastbruken hjemme.

– Involver hele familien, spesielt barn. Ungene er de beste plastdetektivene vi har. Det dreier seg om å ta de små grepene i hverdagen. Det dreier seg om å kutte antall poser når du handler, spare på emballasje og å ikke bruke plastkopper og plastbestikk. Man kommer langt ved å gjøre det. Et av tiltakene som er minst populær hjemme hos oss er å kutte sugerør, men det bidrar også, sier han.

– Bruk papp eller tre

Han håper også årets utstillere tar oppfordringen fra Smak-festivalen.

– De kan for eksempel bruke noe annet enn plast når de serverer mat, som for eksempel pappkrus. Tidligere har jeg sett at noen utstillere har brukt kniver og fat laget av tre og det bidrar jo mye. Jeg håper at flere utstillere tar slike hensyn, sier Heitmann.

Festivalsjef Petter Markussen tror det er mulig at Smak-festivalen på sikt kan bli en plastfri festival.

– Det er helt klart mulig, men da må alle bidra og dette vil ta litt tid. Vi som arrangør skal i hvert fall gjøre vårt beste for å tilrettelegge for dette i fremtiden.

 

gnist - web som funkler