Feirer de gode matminnene på SMAK

Hva er et godt matminne? Det skal utforskes under årets SMAK Nordnorsk Matfestival! Bestefars tørrfisk på trappa i nordnorsk sommersol, eller mammas nybakte boller på kjøkkenet? Saftig paella på ei uteservering i Spania, eller grillede pølser i påskefjellet?

Uansett hva ditt beste matminne er, så tipper vi det handler om langt mer enn bare maten.

Minneverdige øyeblikk knyttet til mat kan være så mangt, og under årets SMAK-festival vil vi utforske dette nærmere – derfor er årets festivaltema nettopp «Gode matminner».

Bestemors kjøkken

Siden oppstart i 2013 har SMAK-festivalen hvert år hatt et overordnet tema. I 2018 var temaet «Røtter», og året før var det «Matvett» som sto på plakaten.

– Det første jeg tenker på når jeg hører «Gode matminner» er når man som unge kom inn til bestemor, og matlukta bare «veltet» mot en, sier festivalsjef på SMAK-festivalen, Petter Markussen.

– Klokka var gjerne ikke mer enn to på ettermiddagen, men det var alltid ordentlig, hjemmelaget mat i kjøkkenet – ferskt kjøtt, saus, lapskaus … Mitt beste matminne er nok fra «ho Mor» – farmora mi. Hun lagde okse-småsteik med gulrøtter, og det var utrulig godt, minnes han.

Tårer i øynene

Markussen håper restaurantene og utstillerne i år tar fram gode, gamle klassikere i forbindelse med festivalen.

– Vi vet fra tidligere år at det historiske kjøkkenet har vært veldig godt mottatt. Folk har stått med tårer i øynene og spist sildegrynsuppe og blodpannekaker. Mat kan vekke veldig sterke minner i folk, og det er spennende å trekke fram gamle oppskrifter som folk husker fra sin barndom, mener han.

Nettopp farmora sin matlaging, var avgjørende for at Petter Markussen selv endte opp som kokk.

– Jeg satt på kjøkkenbenken til ho Mor under store deler av barndommen, og var veldig opptatt av mat. I tillegg fikk jeg være med å lage maten til søstera mi sin konfirmasjon, og da ble gnisten virkelig tent i meg.

Småseimølja i midnattssol

Madelen Camilla Rolland (21) er valgt til årets festivalkokk. Hun jobber i dag som kokk på Mathallen, men skal fra september begynne å jobbe i nye Rødbanken.

For henne handler «Gode matminner» om så mye mer enn bare selve maten, og hun synes årets festivaltema er veldig fint.

– Mitt beste matminne må være fra da jeg var lita, og vi var på hytta vår i Grøtfjord, minnes hun.

– Da brukte vi å dra ut med båt og fiske sei. Når vi kom i land fileterte vi fisken på moloen, og laget småseimølja i midnattssola. For meg handler ikke «Gode matminner» bare om maten, men om situasjonen, stemning og alle de gode minnene knyttet til maten, forteller hun.

Startet med ostesufflé

Som årets festivalkokk skal Rolland være med å fronte Smakfestivalen, og fungere som deres ansikt utad. Selv om hun fortsatt er ung, er det lenge siden hun bestemte seg for å bli kokk.

– Det bestemte jeg meg for allerede i 9.klasse, da vi hadde heimkunnskap. Jeg husker at vi sto på skolekjøkkenet og lagde ostesufflé, og at jeg syntes det var veldig gøy. Da bestemte jeg meg for at dette var noe jeg ville fortsette med.

Sydeuropeisk stemning

Både Rolland og Markussen er spent i forkant av årets festival – den syvende SMAK-festivalen arrangert i Tromsø.

– Det er jo alltid litt spenning rundt hvordan ting blir mottatt, men jeg gleder meg veldig til årets festival. Det er utrolig artig å få være med å lage matfestival i Tromsø! Forventningen min er masse folk, god stemning og masse gode lukter og smaker.

– Det er nesten litt sydeuropeisk stemning under SMAK, og vi opplever at folk virkelig har trykt festivalen til sitt bryst

SMAK-festivalen arrangeres mellom 19. og 21. september.

Har du et godt matminne som du vil dele med oss? Bruk #godematminner på Instagram eller Facebook, så reposter vi den gjerne i våre kanaler! Du kan også sende oss din historie, og et bilde, til epostadressen post@vican.no, så legger vi det ut.

gnist - web som funkler