Skaper gode SMAK-minner sammen

Matprodusenter fra hele Nord-Norge kommer til årets SMAK Nordnorsk Matfestival. Mange av dem kommer igjen år etter år. Vi har snakket med tre av veteranene. Utstillere fra hele landsdelen kommer til SMAK for å vise fram fantastiske råvarer, matkultur og den store kompetansen som vi har her i Nord-Norge.

Uansett hva ditt beste matminne er, så tipper vi det handler om langt mer enn bare maten.

Fra hovedstaden i Nordland, Bodø, kommer kaffebrenneriet Bønner i byen.

– Vi har vært på SMAK i alle år, og gleder oss veldig til å komme tilbake. Det er det artigste vi er med på hele året. Ikke bare er det hyggelig å reise bort og ha det sosialt sammen med kollegaer, men vi får frontet produktet vårt og vi gjør det også veldig bra i Tromsø, sier salgssjef Carl-Rune Fagervik i Bønner i byen.

Elsker spesiell kaffe

Fagervik peker på at kaffekulturen har kommet lengre i Tromsø enn Bodø.

– Vi får utløp for alt vårt kaffeengasjement i mye større grad enn i Tromsø. Det er ikke til forkleinelse for folket i Bodø, men det er langt flere kaffe-«nerder» i Tromsø, smiler Fagervik.

Kaffe-«nerdinga» gir seg utslag i stor etterspørsel etter de mer spesielle og unike kaffebønnene.

– De siste årene har vi endt opp med for eksempel å bli utsolgt for en spesiell kaffe fra Afrika. I år har jeg lagt inn et varsel på telefonen to uker før SMAK-festivalen om å huske å pakke nok afrikansk kaffe, forteller kaffe-eksperten.

Hva er ditt beste matminne?

– Jeg husker selvfølgelig bestemors raspeballer, men hvis jeg skal trekke fram mitt sterkeste minne er da jeg var 8 år, vi var på ferie i Kristiansand og gikk til Pannekakehuset. Jeg fikk en fantastisk pannekake, men da jeg hadde spist halvparten mistet jeg resten i fanget mitt. Jeg ble veldig lei meg, men servitøren kom og ryddet opp og sa: «Slapp av, du skal få en ny». Det reddet hele situasjonen.

Laks og hvitfisk fra Senja

Fra Senja kommer også i år Brødrene Karlsen med sin populære krydderlaks, i tillegg til røkt blåkveite, røykalaks, tunge og annen hvit- og rød fisk.

– For oss er det viktig å være synlig i lokalmarkedet, og SMAK-festivalen er en god temperaturmåler for oss som står der og kan snakke og høre med folk om hva de synes om produktene våre, sier administrerende direktør Rita Karlsen i Brødrene Karlsen.

Hva er ditt beste matminne?

Jeg spiser utrolig mye god mat og har mange gode matminner, men noe som står sterkt er da jeg i høst var på Mathallen i Tromsø og fikk servert sei. Sei er en undervurdert matfisk, som er utrolig smaksrik. Måten de hadde tilberedt den på, gjør at jeg flere ganger i ettertid har tenkt og referert til den matopplevelsen. Jeg håper at flere restauranter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt får øynene og ikke minst smaksløkene opp for dette flotte råstoffet, forteller Karlsen

Det er spesielt den varmrøkte krydderlaksen som mange er på jakt etter under SMAK-festivalen.

– Vi er veldig stolt av dette produktet. Det er veldig lettvint til festmat og gjør seg godt på et koldtbord. Nå skal vi utvide produksjonen, og det er gleder vi oss til, sier Karlsen.

Lokale produsenter

Tradisjonen tro, er det også mange matprodusenter fra Tromsø som stiller ut under SMAK Nordnorsk Matfestival. I år er festivalen fra 20.-21. september.

Søstrene Ingebrigtsen holder til vanlig til i Kirkegata, men flytter under SMAK-festivalen ut på gata.

– Det er himla artig å flytte butikken ut i gata, spesielt hvis været er godt. Vi treffer mye folk og det er en fin arena for å få vist seg fram. Det er hektiske og morsomme dager der vi legger mye arbeid i god kvalitet og gode smaker, sier daglig leder Liv Ingebrigtsen.

Hun husker spesielt første året da de slett ikke visste hva de gikk til, og allerede klokka 11.30 var de fri for mat.

– Det er litt begrenset hva vi kan ta med oss at mat, men vi prøver å være kreative og finne fram til noe publikum har lyst på. I fjor hadde vi Mattilsynet på besøk i teltet, og de var veldig fornøyd, forteller Ingebrigtsen.

Hva er ditt beste matminne?

– Jeg kommer fra en matfamilie, og jeg husker spesielt godt 1. juledag. Da var det julebord i 5-6 timer. Selv spiste jeg brødskive med ost og skinke, og var ikke opptatt av mat. I voksen alder husker jeg spesielt en gang vi skulle ut og spise med jobben. Kokken vår, Morten, sa at han heller ønsket å invitere oss med hjem. Da lagde han en 7-retters middag med ingredienser fra butikken vår, og jeg har aldri – hverken før eller senere – spist bedre mat. Det var helt fantastisk.

gnist - web som funkler