SMAK med ambisiøs satsing: Vil bli verdens reneste matfestival

Ved å kutte matsvinn ytterligere, forby engangsplast og redusere søppelmengden, vil SMAK Nordnorsk Matfestival gjøre en innsats for miljøet.

– SMAK tar aktivt del i kampen for miljøet. Vi har jobbet med å kutte matsvinnet i flere år, og som følge av et tett samarbeid med Tromsø Matsentral har vi veldig lite matsvinn på festivalen, forteller festivalsjef Petter Markussen.

– Nå har vi ei skikkelig ambisiøs satsing: vi vil bli verdens reneste matfestival. For å få til det, må vi få ned mengden søppel som produseres under festivalen, fortsetter han.

Forbyr engangsplast

Det viktigste tiltaket SMAK har gjort i år, er å forby engangsutstyr i plast.

– I år stiller vi det som krav til utstillerne våre – det er ikke lov med engangsplast på standene, sier Markussen.

I tillegg oppfordrer SMAK de besøkende til å ta med sitt eget dekketøy, eller kjøpe en festivalpose med dekketøy. Da kan man som gjest spise seg gjennom hele festivalgata, og samtidig være med på å redusere behovet for engangsutstyr.

I posen vil det for eksempel finnes en flott, sammenleggbar turkopp, som SMAK-samarbeidspartner Remiks har bidratt med.

– Denne kaller vi for «Snyltekoppen»! I tillegg stiller vi i Remiks med materiell til NNM i Turmat, som publikum kan kjøpe når arrangementet er over. At SMAK satser på miljø, og jobber mot overproduksjon av mat, er helt i tråd med våre verdier, sier Britt Mathisen Limo, administrerende direktør i Remiks.

Matsvinn

Også Asko, en annen av festivalens samarbeidspartnere, er opptatte av å minske matsvinn:

– Faktisk er vi, og mange av kundene våre, med i et prosjekt som heter «Kutt Matsvinn», som går inn for å redusere matsvinn med 20 prosent innen 2020, forteller Ole Richard Røsberg, markedssjef i Asko.

– For det gjelder ikke bare å kutte matsvinnet i dagene under SMAK-festivalen, men også gjennom resten av året!

– Smaksopplevelser i verdensklasse

Sparebank1 Nord-Norge ser seg selv som en åpenbar samarbeidspartner for SMAK Nordnorsk Matfestival:

– Vi vil være med på ting som skaper lokal egenverdi, og som øker bolysten – og det mener vi definitivt SMAK gjør, sier banksjef Lars Nymo Trulsen.

– SMAK gir oss muligheten til å oppleve smaker i verdensklasse, produsert i sårbar, nordnorsk natur. Det er helt naturlig for oss i Sparebank1 Nord-Norge å være med på dette arrangementet!

Holdningskampanjen #Rotkoppen

Og til SMAK tar Trulsen med seg «Rotkoppen» sin. «Rotkoppen» er en kopp med solid rot i kjøkkenskapet – den du ikke klarer å kvitte deg med, gjerne fordi den bærer med seg en historie. I Trulsens tilfelle er det en kopp fra en bedriftstur til Hansnes.

– Og alle som har med seg egen «Rotkopp» får gratis brus og kaffe på «Rotkopp»-stasjonene under festivalen, forteller Petter Markussen.

«Rotkoppen» kan man gjerne ta bilde av, og dele med hashtaggene #rotkoppen og #fornordnorge.

Ordfører Kristin Røymo er stolt av SMAKs ambisjon om å kutte ned på søppel, plast og matsvinn:

– Den eneste måten vi kan gjøre noe med de største problemene i verden, er at alle som får mulighet til å gjøre små grep, gjør det. Jeg tar av meg hatten for SMAKs initiativ, og er veldig stolt av festivalen!

gnist - web som funkler