Ut på tur, aldri … sulten?

Maten smaker som regel aller best ute i marka. Enig? Under SMAK-festivalen kan du både konkurrere i, og sanke inspirasjon til fristende turmat.

I Nord-Norge har vi fantastisk natur, og vi er glade i å bruke den. Å gå på tur er en del av den kulturelle arven vår i nord, og når vi skal på fjellet – da har vi ofte matpakken med.

– Ingenting smaker så godt som en brødskive med smør og brunost! Og setter vi oss i fjæra for å nyte lyden av bølgene som slår mot de kalde steinene, har vi ofte varm mat i tankene. Kanskje tenner vi et bål og griller pølser? Ofte er vi nysgjerrig på de andre menneskene vi møter på tur – tro hva de har i sekken og på bålet, sier Natalie Lorentzen, prosjektleder i SMAK Nordnorsk Matfestival.

Best i skauen

I år inviterer SMAK Nordnorsk Matfestival både profesjonelle kokker og aktive friluftsmennesker til å ta del i konkurransen om tittelen «Best i skauen». Rammene for konkurransen er et åpent arrangement for publikum, der turmat står i fokus.

Det blir grilling i byfjæra, samt aktiviteter både på vann og på land for barn, unge og voksne.

– Vi skal by på god stemning, inspirere publikum til å være mer ute, nyte aktiv fritid og spise god og sunn mat, som er lett å lage når man er utendørs, sier Lorentzen.

NNM i turmat

I tillegg skal det under årets festival arrangeres Nordnorsk mesterskap i turmat.

– Vi i NKL Troms (Norske kokkers landsforening, tidligere Kokkelauget) ble utfordret av SMAK til å arrangere NNM i turmat. Vi ville gjøre noe jordnært og enkelt, og landet på dette, forteller leder i NKL Troms, Said Nordin.

Mesterskapet vil foregå på Skansen, lørdag under SMAK-festivalen. Av alle påmeldte vil seks deltakere bli plukket ut. De skal komponere en to-retters meny ut fra en forhåndsbestemt råvareliste, og maten skal tilberedes under enkle forhold, med åpen ild.

– Turmat skal gjerne være minimalistisk og innovativ, og vi kan lære mye av hverandre her. Målet vårt for konkurransen er at den skal være uformell og publikumsvennlig – det skal være artig å komme og se på, sier Nordin.

Egenfanget råvare

Turmaten som deltakerne presenterer, vil bedømmes ut fra smak, utseende og utførelse. Det legges vekt på at menyen praktisk lar seg gjøre på åpen flamme, og at råvarene lar seg ta med på tur.

– I tillegg får deltakerne lov til å ta med seg en egenfanget eller egenplukket råvare, som gir menyen deres særpreg!

Nordin understreker at de er opptatte av miljø, og at de vil bruke utstyr fra Remiks for å fremme gjenvinning og gjenbruk. I tillegg baserer konkurransen seg på kortreist mat.

Best ute

Selv har Nordin noen klare favoritter, når han selv går på tur:

– Jeg tar alltid med meg kaffekjele – det er det viktigste, slår han fast.

– Dessuten liker jeg å ha med en liten wok i sekken, som jeg tilbereder over åpen varme. Maten smaker alltid bedre i marka – både sulten og den storslåtte naturen gjør måltidet bedre. Dessuten gir et bål både varme og god aroma til maten!

Tvekamp med «Farmen»

Som del av aktivitetsprogrammet får også SMAK-festivalen besøk av fire deltakere fra 2018-sesongen av TV2-programmet «Farmen». Publikum kan delta i forskjellige konkurranser, som utfordrer både fysisk og mental styrke.

Vinnerne går til finalen, hvor de møter «Farmen»-gjengen Nikolai Aspen, Tonje Frøystad Garvik, Lene Sleperud og Paal Nygård i tvekamp.

gnist - web som funkler