Slik blir Barnas SMAK

SMAK Nordnorsk Matfestival har slett ikke glemt sine yngste besøkende, og legger opp til både moro og læring for barna.

SMAK-ambassadør Veita arrangerer «Barnas egen SMAKfestival» på festivallørdagen 21. september. Da vil de presentere et bredt program av mat-relaterte aktiviteter til alle små festivaldeltakere.

– Vi arrangerte Barnas SMAK her på Veita for første gang i fjor, forteller senterpilot May-Tordis Simonsen.

– Og vi var nok ikke helt forberedt på responsen! Det var kjempepopulært, og i år har vi bestilt inn 80 nye stoler, forteller hun.

– Veita er et sted som mange barnefamilier besøker, og vi vil vise våre besøkende at vi bryr oss om dem. Derfor arrangerer vi dette.

«Skap-røvere» og skolekjøkken

Programmet på Veita begynner med at Elin Marita Schjølberg Solheim fra kafeen Spiseriet skal lage god, sunn og fargerik mat sammen med barna. Tromsø Folkeskoles musikkorps skal spille, og det vil være mulighet til å få ansiktsmaling.

– Vertskapet på Spiseriet har også fått i oppdrag å være «Skap-røvere», og de vil presentere sitt «5-retters Matsjov» to ganger i løpet av lørdagen, forteller Simonsen.

Rema 1000 skal servere både frokost, lunsj og middag, og tre Young Chefs kommer for å arrangere skolekjøkken-time for barna.

Matpakke-tips

– I tillegg får vi besøk av Læringsverkstedet, som skal presentere konseptet «Et godt måltid». Da blir det servert smaksprøver, det blir blindsmaking og gjetteleker, forteller senterpiloten.

– Sist, men ikke minst, får vi besøk av en ernæringsfysiolog som skal ta for seg matpakken, og utfordringene man kan støte på med den. Vi håper at «Barnas egen SMAKfestival» vil få unger til å prøve, og like mer annerledes mat.

Skrangletog

Men aktivitetene på Veita er slett ikke det eneste som arrangeres for barna lørdag 21. september.

Sammen med SMAK-partner iTromsø, vil det arrangeres Skrangletog for barna, fra Stortorget. Her oppfordres store og små til å stille i mat- eller kokkerelaterte kostymer, og de minste kan ta med seg enten dukkevogn eller trehjulssykkel.

09.45 kan de som ønsker, møte opp for å få ansiktsmaling, før Kampen Janitsjar ankommer torget klokken 10.00. Kvart over ti er det avmarsj mot Skansen, der Kulta vil underholde med show.

Eget ungdomstelt

I år får festivalen også besøk av to skoleklasser fra matfaglinjene i Alta og Narvik.

Elevene har selv utviklet et aktivitetsprogram, som inneholder aktiviteter som fremmer kunnskapen om, og bruken av, norsk sjømat hos barn og unge.

Her kan ungdommer i alder 13 – 17 år lære, smake og konkurrere.

Ta på fisken!

Og mer sjømat vil man naturligvis finne på Kystens Hus!

I førsteetasjen vil det stå festivalstands, mens andreetasjen er avsatt til aktiviteter for små og store. Der blir det både konkurranser, og smaksprøver å få.

– Vi skal blant annet arrangere «Ta på fisken», der ungene får se og ta på ulike fiskearter, forteller Gunn Norvik i Norges Råfisklag.

– I tillegg får ungene kjenne, og smake på ulike typer tang og tare fra Seaweed, delta på quiz i Kunnskapssenteret, og se på de levende fiskene i akvariet i førsteetasjen.

– Viktig med barnetilbud

Mer tilpasset de voksne besøkerne, vil speed demo’ene fra Seaweed og Bottarga Borealis være. De finner sted i andreetasjen på Kystens Hus både fredag og lørdag.

– Og så blir det gratis kaffe og kaker, legger Norvik til.

Hun synes at det er flott med aktiviteter for de små, i anledning festivalen:

– Når så mange foreldre drar på SMAK-festivalen på lørdagen, synes vi det er viktig at det også finnes gode tilbud for ungene, mener hun.

gnist - web som funkler